Tvååring svårt sjuk av smörgåskorv

Pålägget innehöll lömsk magbakterie - hälften av de sjuka är barn

NYHETER

Ett 30-tal personer i Sydsverige har insjuknat efter att ha ätit medvurst från en liten tillverkare i Skåne.

Korven innehöll den lömska bakterien ehec.

Bland de värst drabbade finns en tvåårig flicka som fått svåra hjärnskador.

Den lilla flickan har drabbats av en hjärnblödning som gett henne bestående skador.

Förutom tvååringen vårdas ytterligare tre personer fortfarande på sjukhus för svåra njurskador på grund av bakterien, uppger SVT:s Sydnytt. Samtliga dessa kommer dock att bli helt friska.

Misstankarna riktas inte mot den skånska charktillverkaren utan mot samanlagt 17 olika djuruppfödare i Skåne, Halland och Kronoberg. Någon av dem har av allt att döma levererat infekterade köttdjur till det lilla charkuteriet.

På begäran av länsveterinären i Skåne, Pia Törnquist och smittskyddsläkaren Hans-Bertil Hansson beslutade Jordbruksverket på tisdagen att prover ska tas på samtliga gårdar som levererat kött till korvfabriken under den aktuella tillverkningsveckan, vecka 37.

Proverna beräknas vara klara tidigast om två veckor, skriver lantbrukstidningen ATL.

Den korv som orsakat sjukdomen är tillverkad under vecka 37.

Enligt smittskyddsläkaren Hans-Bertil Hansson dök det första fallet av smitta upp i början i oktober.

Det senaste hittades för tre veckor sedan, men man vet ännu inte om det också var det sista.

Hälften av de som insjuknat är barn och värst drabbat är den tvååring som fått hjärnskador.

Korvtillverkaren har tagit tillbaka samtliga produkter som misstänks vara smittade och enligt Hans-Bertil Hansson finns det inte längre någon smittad korv kvar ute i butikerna.

- Det är en seriös tillverkare. Han är djupt olycklig och har stoppat korvproduktionen tills hela utredningen är klar, säger Hans-Bertil Hansson till ATL.

Fakta om ehec

Caroline Olsson