Hjärnskadad – av korv

Tvååriga flickan kämpar för sitt liv

NYHETER

En tvåårig flicka är hjärnskadad efter att ha ätit ehec-smittad korv.

Hon är en av tolv i Skåne som tvingats till intensivvård.

- Vi vet ännu inte om flickan klarar sig, säger smittskyddsläkare Hans-Bertil Hansson.

Sedan den 2 oktober har 22 personer i nordöstra Skåne insjuknat sedan de ätit rökt korv. I tre olika korvsorter, alla tillverkade av ett charkuteri i Bjärnum, har man funnit den aggressiva ehec-bakterien.

Intensivvård

Tolv personer har fått läggas in akut på sjukhus för intensivvård, de flesta har behövt dialysbehandling.

- Bakterien producerar ett lömskt gift som skadar blodkärlen och ger skador på framför allt njurarna, säger smittskyddsläkare Hans-Bertil Hansson.

Tre personer är fortfarande inlagda. För en av dem, en tvåårig flicka som vårdas på Universitetssjukhuset i Lund, är tillståndet kritiskt.

- Hon insjuknade i mitten av oktober. För två veckor sedan fick hon en hjärninfarkt som komplikation av bakterien.

Än vet inte läkarna om hon överlever. Om hon gör det blir det med bestående hjärnskador.

17 leverantörer

Jordbruksverket misstänker att smittan kommer från någon av de 17 köttleverantörer som under vecka 37 levererade till charkuteriet.

- Det är mest troligt. Ehec-bakterien finns i djurens tarmar och kan ha kommit i kontakt med köttet under slakten, säger Hans-Bertil Hansson.

Inget nytt fall till följd av den rökta korven har konstaterats de senaste två veckorna.

- Vi hoppas faran är över.

Barn drabbas mest

Ett 100-tal personer smittas varje år av ehec i Sverige.

Fem procent får svåra komplikationer. De flesta är barn.

Karl Ekdahl, överläkare på Smittskyddsinstitutet, ger här svaren på de vanligaste frågorna.

Kajsa Hallberg