Svenska kockar bäst i världen – igen

Gert Klötzke och hans lag tog guld i World Cup

NYHETER

LUXEMBURG

Svenska kocklandslaget är bäst i världen. Igen.

I går tog Gert Klötzke och hans unga stjärnkockar en tung skalp genom att vinna den prestigefyllda Culinary World Cup i Luxemburg.

Sedan blev de själva av med håret.

världsmästare Det svenska laget skippade finliret och vann Culinary World Cup med enkla råvaror. Men tid att fira har man inte. Julrushen väntar hemma i Sverige.
Foto: SCANPIX
världsmästare Det svenska laget skippade finliret och vann Culinary World Cup med enkla råvaror. Men tid att fira har man inte. Julrushen väntar hemma i Sverige.

Det tog ett år av förberedelser. Sedan stod det svenska kocklandslaget som segrare i den tredje stora internationella tävlingen i rad.

- Vilken känsla att kunna säga att man är bäst i världen, jublade lagets coach Gert Klötzke efter prisceremonin.

Sverige hade en överlägsen varm meny som bäddade för segern. Hemligheten där var - fläskkött.

- Många lag satsar på finlir med gåslever och såna saker - så kommer vi och vinner med griskött och svamp. Men man måste ju våga, säger Gert Klötzke.

Efter segerfotograferingen åkte en elektrisk rakapparat fram och hela laget - även coach Klötzke - blev av med håret inför jublande publik och kolleger.

- Det får man bjuda på.

Vad ligger bakom framgångarna för det svenska kocklandslaget?

- Vi är moderna och jämna. Plus att vi inte lämnar något åt slumpen, säger Gert Klötzke.

Bara under tävlingen i Luxemburg var 20 personer inblandade. Allt från lastbilschauffören som körde ner 15 ton utrustning från Sverige till en skulptör som agerade estetiskt smakråd i köket. Och förstås två gäng kockar som jobbade i skift.

Hur tänker ni fira den här segern?

- Fira? Alla måste jobba. Vi är ju mitt uppe i julrushen där hemma, säger Gert Klötzke och stressar iväg till flygplatsen.

Svenska landslaget

Bo Nilwert