Endast det bästa duger åt fåglarna

Aftonbladet testar fågelmat

NYHETER

Solrosfrö och fräsch talgboll – mums!

Sista skalken av julskinkan – nej tack!

Försök inte lura finkar, sparvar och mesar med skräpmat.

Aftonbladets seriösa test visar att våra småfåglar, trots bitande kyla och ont om mat, är kvalitetsmedvetna.

Det är nu när snötäcket är tjockt och kölden hänger i vecka efter vecka vi bör tänka på våra bevingade vänner. Se till att fågelbordet är välfyllt och rätt placerat. Och servera en meny av bra standard.

”Solrosfrön duger”

– Det behövs egentligen inga märkvärdigheter – de klassiska solrosfröna är utmärkt föda för hela registret av övervintrande småfåglar, säger naturexperten Jan Danielson.

Han passar på att varna för tveksamma importprodukter, typ talgbollar där ursprungsmärkning saknas.

– Småfåglar tycker om fett, men kvaliteten måste vara god. Så läs alltid på förpackningen. Man kan också spika upp egna talgstycken.

Enligt en finsk fågelexpert, docent Kari Koivula vid Uleåborgs universitet, börjar nordiska småfåglar bli så kräsna av allt matande att de vänder bort näbben när det vankas solrosfrön. Istället kvittras det efter hackade jordnötter och andra exklusiva rätter.

Jan Danielson tvivlar:

– Nja, det där låter som en puff för dyrare mat, jag har aldrig sett några fåglar rata solros eller hampafrön.

Pallar alla våra övervintrande arter för den stränga kylan?

– Ja, men visst behöver mesar, tytor, sparvar och finkar tillskott av föda. Så man bör lämpligen börja mata redan vid den första köldknäppen – och sedan hålla på hela vintern. Ställ gärna ut lite varmt vatten också eftersom snö annars blir det enda vätskeintaget.

Ost och julskinka nobbas

När Aftonbladet ställer ut ett provbord och inleder testen med att bjuda sista skalken av julskinkan är intresset svalt. En talgoxe slår igen näbben och lyfter.

Ost kanske? Nähä, inte det heller.

Vitt bröd och en krossad lussekatt lockar en pilfink och herr talgoxe slår sig belåtet ner på talgbollen.

Men mest poppis är solrosfröna. Enkel och bra basmat.

Solrosfrön

Gott gotti gottgott!

Brödsmulor

Hackade jordnötter

Gammal julskinka

Ost

Talgboll

Matbricka

Ebba von Essen, Kai Rehn