Tänd en brasa och må bättre

Forskare: Brinnande björkved är bra för hälsan

NYHETER

GÖTEBORG

Rök från brinnande björkved innehåller nyttiga antioxidanter.

De skyddar rökt mat från att härskna och är bra för hälsan.

- Men jag vågar inte säga att det är nyttigt att andas in röken, säger Jennica Kjällstrand, 28, doktor i miljökemi.

Jennica Kjällstrand och kollegan Marie Olsson har analyserat röken från olika sorters ved. Och de är säkra på sin sak: Rök från björkved innehåller nyttiga antioxidanter och är bättre än till exempel röken från granved.
Foto: UFFE NYLÉN
Jennica Kjällstrand och kollegan Marie Olsson har analyserat röken från olika sorters ved. Och de är säkra på sin sak: Rök från björkved innehåller nyttiga antioxidanter och är bättre än till exempel röken från granved.

Hon eldade ved i små burkar och analyserade röken på laboratoriet på Chalmers. Sen klättrade hon och kollegan Marie Olsson, pelletsexpert, upp på hustak. Där samlade de rök från rökpelare i skorstenar.

- För att se vad som verkligen kom ut, säger Jennica Kjällstrand.

Hon tycker att det känns på lukten om röken är nyttig eller ej. Även om just det inte går att bevisa vetenskapligt.

Luktar sig fram

- Om den luktar gott visar analysen att det är mycket antioxidanter i den. När den luktar pyton visar det sig att den innehåller stor mängd farliga ämnen, säger hon.

En flammande björkvedsbrasa släpper ut mer nyttiga antioxidanter än brinnande granved. Det beror på vedens sammansättning. Ved av lövträ är bättre än den av barrträ.

- Antioxidanterna är positiva för hälsan, säger hon.

De motverkar fria radikaler, ämnen som påverkar cellernas åldrande och uppkomsten av cancertumörer och hjärt-kärlsjukdomar.

Jennica Kjällstrands forskning har satt fart på debatten om det nyttiga i vedeldning. Och folk hör av sig.

- Det är lite jobbigt när de vill diskutera grannens klagomål på den egna vedeldningen.

Moderna pannor bäst

- Lukten av vedrök i sovrummet kanske inte är så rolig även om den innehåller antioxidanter, säger hon och hälsar att hon inte vill lägga sig i grannfejder.

Men nya, moderna vedpannor borde inte vara något problem. Inte ens i tätbebyggda områden. De har en keramisk insats som höjer temperaturen i flammorna - ända upp till 1000°C.

- Det ger mycket energi och litet utsläpp. Den totala mängden rök minskar.

Skadliga ämnen

Trivselbrasor brukar hålla en temperatur på mellan 400 och 700 grader. Då är det betydligt värre när veden brinner vid 850 grader som i äldre vedpannor.

- Då ombildas antioxidanter till skadliga ämnen, säger Jennica Kjällstrand.

Kerstin Danielson