Han pekas ut som mördaren

54-årige sydafrikanen reste till Sverige för säkerhetstjänsten

1 av 5
FLYTTADE TILL AUSTRALIEN Den sydafrikanske före detta militären och underrättelseagenten lämnade Sydafrika för ett och ett halvt år sedan och bor i dag i Australien, där han ska ha träffat en ny kvinna och skaffat två barn. Bilden är ett passfoto från 1990.
NYHETER

Här är den sydafrikanske ex-militär som pekas ut som Olof Palmes mördare.

Den 54-årige mannen uppges i dag ha två barn och bo i Australien.

- Han emigrerade dit för ett och ett halvt år sedan, säger en tidigare arbetskamrat.

mordet på palme

54-åringen var vid tiden för statsministermordet kapten i den sydafrikanska armén. Enligt information till polisens Palmegrupp utförde han parallellt agentuppdrag i utlandet för den militära underrättelsetjänsten.

I mitten av åttiotalet ska 54-åringen ha tjänstgjort vid ett arméförband i trakterna kring Oshakati i norra Namibia. Han avancerade senare till både major och överstelöjtnant och förflyttades till ett förband i Durban.

I samband med regimskiftet 1994 intygade 54-åringen i ett dokument att han inte hade begått några övergrepp under apartheid.

Flög med som vakt

Efter sin tid inom militären jobbade mannen som säkerhetsvakt vid den internationella flygplatsen i Johannesburg. I det arbetet anlitades han av ett företag som transporterade tillbaka asylsökande till deras hemländer.

- Han följde med som säkerhetsvakt på flygplanen. Reglerna föreskrev att de asylsökande skulle eskorteras när de sändes tillbaka, säger en före detta arbetskamrat.

- Han hade dessa arbetsuppgifter till och från under några år. Som jag minns det började han någon gång i slutet av nittiotalet.

54-åringen jobbade på flygplatsen till och med februari 2001, enligt dokument.

I dag uppges han vara bosatt i Australien.

- Han emigrerade dit för ungefär ett och ett halvt år sedan. Men jag vet inte vart, säger arbetskamraten.

Licens för flera vapen

Redan i februari 2000 lämnade 54-åringen in en ansökan till sydafrikanska myndigheter om flytt till Australien. Dokument som Palmeutredarna tagit del av visar också att han reste till och från bland annat Adelaide och Perth flera gånger mellan 1998 och 2001.

54-åringen hade licens för ett knappt tiotal vapen, flera av dem handeldvapen. I Sydafrika har han tidigare varit gift med en 53-årig kvinna. Enligt uppgift har han nu träffat en ny kvinna i Australien och skaffat två barn.

Trots flytten uppges 54-åringen fortfarande vistas till och från i Sydafrika.

54-åringens namn finns på den reseräkning som affärsmannen Kent Ajland gav till polisen 1999. Dokumentet är daterat den 14 mars 1986 och ställt till ett täckföretag för den militära underrättelse-tjänsten i Sydafrika. Mottagare är spionen Craig Williamson som tidigare har anklagats för att organiserat mordet på Olof Palme.

Deltog i operationen

Enligt reseräkningen deltog 54-åringen i en operation som hade kodnamnen "Slingervel" eller "Slingshot". Enligt specifikationen var han i England den 24 och 25 feb-ruari 1986. Via Amsterdam tog han sig till Danmark och därefter med bil till Stockholm.

Här tog han in på hotell Wellington den 27 februari - dagen före mordet på Olof Palme. Den 1 mars återvände han till England via Amsterdam.

När det gäller motivbilden har Palmegruppen fått flera dokument som uppges vara militära underrättelserapporter. I ett av dem, daterat den 15 oktober 1985, föreslås Palme bli förklarad som "statens fiende" på grund av sitt stöd till ANC. En antiapartheidkonferens (som hölls i Stockholm 21-23 februari 1986) pekas ut som det idealiska tillfället att "vidta nödvändiga åtgärder" mot Palme.

Enligt Kent Ajland har dokumentet avhandlats vid ett möte i den dåvarande presidenten P W Bothas nationella säkerhetsråd - som senare gav klartecken till "Operation Slingshot".

Bilden som Aftonbladet kan publicera i dag är ett passfoto från 1990. Kent Ajland bekräftar att den föreställer 54-åringen.

Aftonbladet har förgäves sökt denne för en kommentar.

AFTONBLADET IGÅR:

Hans Österman, Richard Aschberg