I Västervik ler man mest

Sveriges gladaste stad

NYHETER

Aftonbladets charmigaste reportrar och fotografer reste land och rike runt. De log - och räknade hur många som log tillbaka. Flest leenden mötte vi i Västervik. De suraste minerna i Ulricehamn.

100 personer i varje stad möttes av vårt leende. Här kan du se hur många som log tillbaka.

VÄSTERVIK. Här besvarar 91 procent våra leenden. Bara 9 procent vägrar dra på smilbanden. En stad som sett Björn Ulvaeus, Alice Babs, Gösta Bernhard och Stefan Edberg födas kan inte sura.

Västerviksbon Iris Kieningek ger Sveriges gladaste stad ett ansikte.
Foto: Kai Rehn
Västerviksbon Iris Kieningek ger Sveriges gladaste stad ett ansikte.

- Men det är ju kanon - Västerviksborna är glada nästan jämt, säger Peter Gardelin, taxichaufför som haft halva stan i baksätet.

Till och med en vindbiten februarikväll finns leendena på lut i Västervik - som egentligen blommar upp först efter midsommar. Det är då allt händer i stan, visfestival och mc-dagar, Lysingsbad och båttrafik.

- Vintertid händer väl egentligen inte så mycket. Men det goda humöret slocknar inte av den bist-ra vinden från öster, säger Peter Gardelin.

Roligt i Västervik så här års?

- Statt och Harrys Pub håller alltid.

Övriga plus i Västervik är bra shopping, en mysig stadskärna och snurr på kulturen.

Vintertid bor cirka 20 000 invånare i stan, en siffra som fördubblas sommartid. Och det tar Västerviksborna med äkta glädje.

- Jag har aldrig hört ett enda klagomål över sommarträngseln. Tvärtom är turister och festivalbesökare alltid lika välkomna, försäkrar Peter Gardelin.

Ebba von Essen