”Det här är råris i högklackat”

Renée Voltaire om sin matfilosofi

NYHETER

Kafé-drottningen har bytt stil.

Systrarna Voltaire drev som mest fem fik i Stockholm och deras kokbok sålde i massor.

Nu kommer hälften av systrarna med en ny: ”Alltid hungrig – Renée Voltaires mat”.

Jodå, Renée Voltaire är släkt med den store filosofen. François Marie de Arouet hade Voltaire som pseudonym eller artistnamn. När han fick barn med en hushållerska gav hon barnet efternamnet Voltaire. Familjen hamnade så småningom i Sverige och USA.
Foto: Jan Danielsson
Jodå, Renée Voltaire är släkt med den store filosofen. François Marie de Arouet hade Voltaire som pseudonym eller artistnamn. När han fick barn med en hushållerska gav hon barnet efternamnet Voltaire. Familjen hamnade så småningom i Sverige och USA.

Men här finns knappt en kaka i sikte. Mest är det råris, rotsaker och japanskt med hälsokostklingande namn. Rena progg-maten.

– Nåja, jag ska få bort näbbstövelkänslan. Det här är råris i högklackat, säger Renée Voltaire. Det finns en helt ny publik för nyttig och lättlagad mat.

Hennes och de två kompanjonernas butik/fik/yogalokal ligger i Saltsjöbadens gamla stationshus söder om Stockholm. Villaförorten är burgen och närmsta grannen är lyxiga och ärevördiga Grand Hotel.

Från vetegräs till korv

Här säljer Renée Voltaire sedan ett år kaffe, spirulinajuice och giftfria grönsaker i ett ganska oansenligt och rött trähus med vita knutar.

Spirulinadrinkar som sagt. Och vetegräs. Men även korv.

Saltsjöbane-resenärerna vill ha korv så Renée fixar det. En skånsk sort med extra mycket kött.

– Den blir lite dyrare att köpa in men jag är petig när jag handlar. Man ska inte köpa skitgrejer.

Att driva fik ger kontakter – och råvaror.

– En av sopgubbarna gav oss fyra jättefina pumpor som han odlat. En av pumporna är med på bild i boken, säger hon.

– När jag skrev ”Systrarna Voltaires kokbok” tillsammans med Lotta hade vi mozzarella och avorio-ris i recepten. Då var det konstigt och fanns bara i specialaffärer. Nu finns det överallt, säger Renée.

Det blir nog samma sak med tamari, furikake och rött råris men det dröjer kanske några år.

Barnen ogillar allt grönt

– Jag har en oerhört stark vilja att föra fram min syn på mat, säger Renée. Bokidén har legat och grott i flera år.

Tankarna föddes när hon drev alla kaféerna. Vid lunchdags var de stående frågorna: ”Är det fett i det här?” och ”Är det grädde i soppan?”

De nya matidéerna kommer också ur egna behov. Men alla är inte lika roade.

– Mina barn skriker om de ser så mycket som en grön ärta på tallriken. Hemgjorda köttbullar passar inte heller. Det måste stå Scan på för att de ska äta, säger Renée Voltaire.

9 måsten i skafferiet

Jon Hansson