Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Trädgården gjorde Bella förälskad

Nu ska tv-stjärnan odla kryddor vid sommartorpet

Magnolian står i knopp - och snart kommer våren till Zetas Trädgård i Huddinge.

"Nya rums" Bella Linde blev bergtagen första gången hon kom hit.

Nu har hon gjort ett praktverk om året på Zetas tillsammans med Zetas egen trädgårdsmästare, Victoria Skoglund.

våren är på väg Små ”älgmular” kallar Bella Linde magnoliaträdets ludna knoppar. I Zetas trädgård söder om Stockholm är våren redan på väg. Tillsammans med Zetas egen trädgårdsmästare Victoria Skoglund (till vänster) har ”Nya rums” och ”Sommartorpets” Bella Linde skrivit en bok om året på Zetas - ett år som börjar nu, med den första vårsolen i mars. våren är på väg Små ”älgmular” kallar Bella Linde magnoliaträdets ludna knoppar. I Zetas trädgård söder om Stockholm är våren redan på väg. Tillsammans med Zetas egen trädgårdsmästare Victoria Skoglund (till vänster) har ”Nya rums” och ”Sommartorpets” Bella Linde skrivit en bok om året på Zetas - ett år som börjar nu, med den första vårsolen i mars. Foto: eric roxfelt

- Den som vill veta hur man gräver en kompost får köpa en annan bok, säger Bella - som på köpet har blivit en riktig trädgårdsfantast.

Den första vårsolen letar sig ned till krukorna med krokus och snödroppar utanför butiken bara några stenkast från Ikea och hektiska Kungens kurva söder om Stockholm.

Men hos Zetas vilar lugnet.

De snirkliga grusgångarna upp mot caféet i slänten är ännu täckta med snö. Plantbänkarna i långa rader gapar tomma i väntan på att fyllas igen.

Men sakta håller handelsträdgården på att vakna.

I måndags öppnade Zetas för året.

Inne i butiken brinner stearinljus och på borden i caféet, där doften av kaffe blandas med spännande asiatiska aromer från grytorna, står skira rutiga kungsängsliljor med böjda nackar, som en föraning om vad som komma skall.

"Folk njuter mer nu"

Våren är i antågande.

- Jag tycker om den här tiden innan allt fått fart. Det är lite charmigt. Folk är lugnare och njuter kanske mer, när det närmar sig plantering blir många stressade - men säsongen är lång, säger Victoria Skoglund, trädgårdsmästare i andra generationen.

Det är hon som i dag, sedan sex år tillbaka, driver Zetas trädgård tillsammans med maken Rikard.

Victoria är i princip uppvuxen i trädgården. Lika mycket som hon kan om växter - lika lite kunde journalisten Bella Linde.

Som programledare för tv-succéerna "Sommartorpet" och "Nya rum" har hon både snickrat och sytt och fixat med det mesta - men trädgården har varit okänt område.

- Jag har aldrig förstått vidden av det. Min mamma Ulla-Britt är oerhört kunnig och har till och med en visningsträdgård i Flen, men jag har aldrig varit trädgårdsintresserad, säger Bella Linde.

Till sommaren 2000, när hon åkte ut till Zetas för att göra ett tv-reportage om kryddor.

Omtumlande möte

Mötet med Victoria och Zetas blev omtumlande - och gav mersmak.

- Det bara slog emot mig. Jag blev fullständigt tagen - men jag visste inte riktigt vad det var, säger Bella.

- En slags respekt, tror jag, inför växtligheten. Kärlek, kanske. Jag som alltid har avskytt höstar - nu tänker jag att "åh, vad bra att det regnar! Då får naturen sitt." Zetas filosofi är ju att trädgården lever året om.

Den känslan - och inspirationen, lusten, längtan och magin, glädjen i att komponera och se det vackra både i detaljerna och helheten - har hon och Victoria och fotografen Lena Granefelt försökt fånga i boken.

Lever året om

Idén var Bellas och i två år har hon och Lena följt arbetet och växterna i Zetas trädgård, med Victorias och den övriga personalens sakkunniga hjälp.

Resultatet är ett praktverk, som från tystnaden i mars till den första solen i februari, följer året i "Zetas trädgård".

Victorias tankar blandas med råd och tips, som hur man planerar sin trädgård eller sin örtagård. Eller hur man får trädgården att dofta - och leva - året om.

Allt ackompanjerat av Lena Granefelts bilder.

- Vi vill visa att det inte behöver prunka för att vara vackert, det är lite av idén med boken, säger Bella.

Själv har hon blivit en riktig trädgårdsentusiast under arbetet med boken.

I sommar kanske, kanske det kan bli en rabatt utanför Bellas eget sommartorp.

- En kryddträdgård ska det bli i alla fall, säger Bella.

Kerstin Nilsson

Fakta: Bella Linde

Namn: Bella Linde.

Ålder: 40 år.

Yrke: Journalist och författare.

Familj: Mannen Dante och hans två barn samt hunden Greta.

Bor: Lägenhet i Stockholm och Örebro, sommartorp utanför Strängnäs.

Inkomst: Omkring 350 000 kronor per år.

Bakgrund: Kocka på lastbåt, barnsköterska, blombiträde och diverse andra jobb, examen från Journalisthögskolan 1987. Ett år på Skaraborgs Läns Tidning - sedan dess frilansjournalist. Programledare för ”Sommartorpet” och ”Nya rum” i SVT. Har skrivit ”Stora dejtingboken”. Återkommer som reporter i ”Sommartorpet” som den här säsongen leds av Ernst Kirchsteiger.

Läser just nu: Kursboken ”Jägarskolan” - ska ta jägarexamen i april.

Favoritförfattare: Arto Paasilinna, mannen bakom böcker som ”Adam och Eva” och ”Kollektivt självmord”.

Briljant historia om humor och ondska

Roman

Miraklet i Sant’ Anna

av James McBride

Forum

Cirka 259 kr

Hans förra bok ”Som vattnets färg” försökte jag få alla som kom i min närhet att läsa. Det var en oförglömlig biografi över hans ofattbart starka mamma och hennes märkliga liv. Nu återkommer han med en roman om några svarta, amerikanska soldater som hamnat bakom fiendens linjer i en liten italiensk by under andra världskriget. Det är en briljant berättad historia som man inte kan lägga ifrån sig, humor och värme står mot svek, enfald och ondska.

Hårdkokt och blodig deckare

Spänning

Månskugga

av Michael Connelly

Norstedts

Cirka 330 kr

Hotfulla brev som slutar med mord

Spänning

Nära dig

av Nicci French

Richters

Cirka 270 kr

Prisad berättelse som blivit storfilm

Pocket

Timmarna

av Michael

Cunningham

Bonnier Pocket

Cirka 50 kr

När författaren var i tonåren läste han ”Mrs Dalloway” av Virginia Woolf och blev drabbad. Inspirerad av romanen skriver han många år senare ”Timmarna”, som belönas med det prestigefyllda Pulitzerpriset, säljs till 27 länder och snart kommer som film med Nicole Kidman, Meryl Streep och Julianne Moore. En fascinerande berättelse om tre kvinnor i olika tidsåldrar, vilkas liv inte alltid uppvisar den harmoni och balans som omgivningen önskar.

Tänkvärd och klok bok om demens

Barn

Valle, mormor och vaniljsåsen

av Britt Peruzzi, Ann-Christin Jernberg och Moa Hoff

Scampi

Cirka 168 kr

Ingalill Mosander

Varför vet mormor plötsligt inte vad hon ska göra med en smörgås? Och hur kommer det sig att hon tar på sig vänster sko på höger fot? Valle är en liten pojke som älskar sin mormor över allt på jorden. Men ibland förstår han sig inte på henne. Hon vet inte vad han heter men minns vad som hände för 20 år sedan. En tänkvärd, klok bok som på ett enkelt sätt förklarar vad demens innebär och hur Valle ska bete sig för att fortsätta att ha roligt med sin mormor.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet