Två fick första priset till Astrids minne

NYHETER

Det stora litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, fem miljoner kronor, har fått sina första pristagare.

Det blir den österrikiska författarinnan Christine Nöstlinger och amerikanen Maurice Sendak, konstnär och författare, som får dela på priset.

Så här är juryns motivering:

"Christine Nöstlinger (Österrike) är en pålitlig ouppfostrare av Astrid Lindgrens kaliber. Hennes mångskiftande och djupt engagerade författarskap är präglat av respektlös humor, klarsynt allvar och lågmäld värme och hon ställer sig oreserverat på barnens och de marginaliserades sida".

"Maurice Sendak (USA) är den moderna bilderbokens portalgestalt. Som ingen annan har han utvecklat bilderbokens unika möjligheter att berätta - till glädje för ständigt nya bilderbokskonstnärer. Och han är en av de modigaste utforskarna av barndomens mest hemlighetsfulla skrymslen - till glädje för ständigt nya läsare".

Prissumman på fem miljoner kronor gör priset till det näst största i Sverige efter Nobelpriset och världens största barn- och ungdomslitteraturpris.

Syftet med priset är att i hela världen öka intresset för barnlitteratur.

Och det ” kan gå till författarskap, illustratörskap och läsfrämjande insatser i Astrid Lindgrens anda.” , enligt Kulturrådet som administrerar priset.

Regeringen instiftade det efter Astrid Lindgrens död våren 2002, i höstas utsågs juryn på tolv personer.

Planen för priset är att olika grupper av människor runt om i världen som kan barn-och ungdomslitteratur ska nominera pristagare till det storslagna priset.

Juryn blev utsedd först i höstas. Därför har den denna första gång ensam nominerat pristagare. Samtidigt har ledamöterna arbetat med att organisera kontakt med lämpliga nomineringsgrupper inför nästa år.

Simone Söderhjelm