De skulle mördas på sportgala

NYHETER

Milan Sevo och hans två livvakter skulle mördas - mitt under en fullsatt kampsportgala.

Men polisen stoppade planerna.

I går häktades tre män som misstänks ha utgjort en tungt beväpnad dödspatrull.

Männen greps i omgångar i tisdags och onsdags. Polisen beslagtog pistoler, automatvapen, sprängmedel och ammunition.

- Det var en hel vapenarsenal, säger en källa.

I går häktades männen för förberedelse till mord.

Enligt Aftonbladets källor planerade de att avrätta Milan Sevo, av polisen utpekad som en centralperson i en av de stridande fraktionerna i gangsterkriget, och två av hans närmaste män, 32 och 33 år.

Rivaler häktade

Attentatet skulle äga rum under en kampsportgala i Solnahallen den 15 mars.

Men trippelmordet blev aldrig av och Milan Sevo flög därefter ned till sitt gamla hemland Serbien. Kvar återstod mordplanerna mot de två livvakterna.

Då slog polisen till.

De häktade männen misstänks tillhöra den rivaliserande fraktionen i gangsterkriget:

Den 38-årige ledaren. Har arbetat i fastighetsbranschen och är registrerad på flera aktiebolag. Enligt polisens uppgifter är han miljonär och påstås ha finansierat vapenaffärer och planerade mord.

31-årig man. Tidigare straffad för vapenbrott, dopningsbrott, varusmuggling och trafikbrott.

39-årig man. Kommer från Colombia och misstänks vara en lejd kontraktsmördare som hämtats till Sverige endast för att utföra morduppdraget.

Planerade bombdåd

Utredningen omgärdas av största sekretess på grund av sin känsliga natur. Ett attentat under ett välbesökt idrottsevenemang hade kunnat sluta i en katastrof.

38-åringen och 31-åringen är dessutom häktade som misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig vårdslöshet, vilket innebär att de har planerat bombdåd.

De två sistnämnda männen känner varandra sedan flera år tillbaka. Den 19 augusti 1999 stoppades de på Gatwicks flygplats i London med 5,5 miljoner på sig.

Pengarna kom från ett bankkonto i Gibraltar. Kontot tillhörde bolaget Westbrook International Corporation, vars styrelse hade sitt säte i Västindien.

Ekobrottsmyndigheten misstänker att 38-åringen och 31-åringen var inblandade i en internationell skalbolagshärva. Men trots flera års utredning har något åtal inte väckts.

Sevo och hans två livvakter

Andreas Harne