Över 100 sjuka av smittat kött

Myndigheter varnar: Fler kan bli drabbade

1 av 2 | Foto: AP
FARLIG MAT Det importerade partiet kebabkött från Danmark visade sig vara smittat. Över 100 personer har insjuknat av köttet som serveras på pizzerior och gatukök.
NYHETER

Smittat kebabkött har sålts i stora delar av södra Sverige.

Hittills har över 100 personer insjuknat i salmonella.

Betydligt fler kan drabbas om inte köttet hittas och förstörs.

I går gick Livsmedelsverket ut och varnade för köttet. Det är ett parti dansk fläskkarré som importerats av en grossist i Jönköping och sålts vidare till pizzerior och gatukök i minst 27 kommuner.

- Vi vet inte hur stora mängder kött det handlar om. Det vi vet är att det spridits till de här kommunerna, men det kan säkert vara fler kommuner, säger Peter Brådenmark, tillförordnad chef för tillsynsavdelningen på Livsmedelsverket.

Salmonellatypen, som kallas typhimurium, är ovanlig och mycket smittsam.

De första fallen dök upp i blekingska Ronneby för några veckor sedan. Där har hittills 95 personer insjuknat.

Kebabköttet har även smittat flera personer i Västervik och Vimmerby.

Livsmedelsverket befarar ytterligare spridning om inte köttet hittas och förstörs.

- Vi rekommenderar kommunerna att gå till restaurangerna där det här köttet finns, titta på deras hantering och ta prover på köttet, säger Peter Brådenmark.

Uppsök sjukhus

Livsmedelsverket uppmanar också alla som blivit magsjuka efter att ha ätit kebab eller kebabpizza de senaste veckorna att uppsöka sjukhus för provtagning.

Även om besvären har försvunnit finns risken att de har drabbats av salmonella och kan sprida smittan vidare.

Fanns ett intyg

Till det danska köttpartiet fanns ett intyg som garanterade att det var testat och fritt från salmonella. Men Peter Brådenmark vill inte anklaga den danska köttproducenten för fusk.

- Det är inget vi misstänker. Salmonellaprovtagningen är inte hundraprocentig, säger han.

Livsmedelsverket är inte helt säkert på att smittan verkligen kommer från fläskkarrén. Enligt Peter Brådenmark kan salmonellan även finnas i marinaden eller kryddorna.

Koka maten - undvik salmonella

Lyssna på webbradio

Gunnar Svensson