Röd rysk soppa på franskt vis

NYHETER

Det ska egentligen vara både kokt kött och vitkål i en rysk Borsjtj (fem konsonanter i rad!) men vi förenklar och förfranskar en smula.

Saltgurkan är inte bara med som garnering utan ger en kul smakbrytning. Hoppa inte över den.
Foto: PÄR JOHANSSON
Saltgurkan är inte bara med som garnering utan ger en kul smakbrytning. Hoppa inte över den.

Det här behöver du

(4 personer)

2 lökar

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1,5 l vatten

3 tärningar grönsaksbuljong

250 g frysta rotfrukter

600 g rödbetor

1 citron

1 dl crème fraiche

100 g chèvre (getost)

2 msk hackad persilja

2 saltgurkor

salt

peppar

Så här gör du

1. Skala och hacka löken och vitlöken.

2. Fräs i en stor soppkastrull eller gryta utan att det får färg.

3. Häll i vattnet och buljongtärningarna.

4. Skala och tärna potatisarna. Lägg i soppan.

5. Lägg i de frysta rotfrukterna.

6. Skala och riv det mesta av rödbetorna men spara två stycken som du skalar och skär i stavar. Lägg rivet i soppan men inte stavarna.

7. Sjud i 15 minuter och lägg sedan i rödbetsstavarna och sjud ytterligare några minuter.

8. Smaka av soppan med pressad citron, salt och peppar.

9. Medan soppan sjuder hinner du hacka persiljan och blanda chèvrekrämen. Skär bort skalet från osten och mosa den med crème fraichen.

10. Rask som du är hinner du också skära saltgurkan i stavar.

11. Strö persiljan i soppan och servera med gurkstavarna och ostkrämen.

Gott att dricka till

Den mesta cidern är rena läskeblasken. Den här är torr och passar till mat:

Cidre de Normandie (1848) Frankrike, 34:80 (75 cl).

Vego-varianten

I stället för ostkrämen gör du ett mos av kokta vita bönor, vitlök, olivolja, citron och någon örtkrydda.

Rödbetssoppa med chèvrekräm

Jon Hansson