Stjärnkockens bästa recept

1 av 2
Anders Dahlbom.
NYHETER

Från fiskare till stjärnkockar - alla är överens: En hummer ska avnjutas naturell, kokad i saltat vatten och serverad med några få tillbehör.

Men visst finns det festliga varianter. Den prisbelönte kocken Anders Dahlbom, som tillsammans med sin bror Jonas driver restaurang Trädgår'n i Göteborg, avslöjar ett av sina bästa skaldjursrecept: hummer och karljohanssvamp i krondillscreme med citrusglaze och hummercanneloni.

- Karljohanssvampen har en fin smak, men är inte så dominant. Den passar absolut med hummer, säger Anders Dahlbom.

HÄR ÄR RECEPTET

4 portioner

HUMMER:

4 humrar á 350 g

200 g Karljohanssvamp

1 dl strimlad rödlök

2 msk smör

2 dl vispgrädde

4 krondillskronor

Koka humrarna och krondillen i saltat vatten i 10 minuter. Låt svalna i lagen. Tag loss stjärtarna på humrarna och dela dessa på längden.

Tag ut köttet och skär i grova bitar. Fräs lök, svamp och hummer i smöret. Tillsätt grädden och koka simmigt. Smaksätt med salt och peppar.

CITRUSGLAZE:

2 dl hummerfond

1 dl soya

1 dl socker

raspat skal från 1/2 citron

Blanda fond, soya och socker. Koka simmigt. Tillsätt citronen och smaksätt med salt.

HUMMERCANNELONI:

200 g torsk

Allt övrigt hummerkött: klor, leder och hummersmör

2 dl vispgrädde

5 tsk salt

1/2 ägg

vitpeppar från kvarn

Hacka torsken och hummern. Blanda med saltet och kyl. Lägg i en snabbhack (hushållsassistent) och tillsätt ägget. Kör i 30 sekunder eller tills färsen börjar "rulla". Stanna maskinen. Tillsätt all grädden. Kör till en slät färs.

Passera i sil. Smaksätt med vitpeppar. Forma till rullar i folie och baka i 150 gradig ugn i 10 minuter.

100 g ägg

200 g durumvetemjöl

Blanda ägg och mjöl till en fast deg. Kavla ut så tunt som möjligt. Forma till plattor i formatet 7 x 7 cm.

Koka plattorna i saltat vatten och forma kring bitar av rullen.

Lägg hummerskalen på tallriken och lägg hummer och svampblandning ovanpå. Ställ rullen på tallriken. Garnera med lite sallad, örter och dillkronor. Häll på lite extra krondillscreme och citusglaze.