Ny standard skapad för Gustav Adolf-bakelser

Livrustkammaren slår fast exakt hur den ska bakas

Så här ser den vinnande Gustav Adolf-bakelsen ut.
Foto: LIVRUSTKAMMAREN
Så här ser den vinnande Gustav Adolf-bakelsen ut.
NYHETER

I dag, den 6 november, är det Gustav Adolfs-dagen.

Till minne av Gustaf II Adolf har de senaste 100 åren olika minnes-bakelser dykt upp den här dagen.

Nu presenterar Livrustkammaren ha en ny bakelse som de hoppas ska bli en standard-bakelse.

I år utlyste Livrustkammarens vänförening, Gastronomiska Akademiens vänförening och radioprogrammet Meny en tävling om en ny Gustav Adolfs- bakelse.

Vinnar-kakan är gjord på lätta sockerkaksbottnar med en fyllning av vaniljgul fläderkräm och en rosalila svartvinbärskräm.

Stiliserad kungakrona

Toppen är klarröd av hallongelé och runt bakelsen bildar tre mörkbruna chokladtrianglar en stiliserad kungakrona.

Det var Petra Gunnarsson i Trollhättan som vann tävlingen om den nya bakelsen.

Det gällde att skapa bakelsen med ingredienser som fanns i Sverige på 1600-talet: smör, ägg, mjöl, socker, mjölk och grädde.

Petra Gunnarsson har lagt till svenska bär och gjort en bakelse som också går att frysa in.

Hennes första-pris blir en exakt kopia av bakelsen, blåst i glas på Johansfors glasbruk i Småland.

I år finns bakelsen bara på Livrustkammaren och konditori Vete-Katten i Stockholm. Nästa år kommer alla koditorier i landet att få chansen att hinna baka den.

Simone Söderhjelm