Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Här förvarade maffian vapen

Polisen: De skulle användas till mord eller rån

I ett nedslitet förråd i Vårby gård hade den 35-årige gangsterkungen sitt vapenlager.

Här fanns färdiga "lönnmördar-kit" - att hämtas av maffians torpeder vid brådskande ärenden.

Fyra väskor stod packade med vapen och ammunition.

Poliserna som den 30 augusti slog upp dörren till det lilla förrådet i Stockholmsförorten trodde inte sina ögon. Av en slump hade man avslöjat den jugoslaviska maffians vapengömma:

 Sex kpistar.

 Fem automatkarbiner.

 Två hagelgevär och ett pumphagelgevär.

 Två pistoler.

 Sprängdeg, handgranater och minor.

 Kilovis av ammunition.

"Användas till mord"

Hälften av vapnen hade packats ned i fyra tygväskor tillsammans med magasin och patroner. Flera vapen var försedda med ljuddämpare.

- Väskorna var preparerade och var bara att hämta. Vi tror att de antingen skulle användas till mord eller till grova rån, säger en källa inom polisen.

I går åtalades fem män för grovt vapenbrott. Bland dem en 35-årig man som av polisen pekas ut som ledaren för den jugoslaviska maffian i Sverige.

Han har den senaste tiden varit misstänkt för mord, penninghäleri och grovt narkotikabrott - men friats från alla anklagelser. Han har också drivit en krog i trendkvarteren vid Stureplan.

35-åringen kopplas till det hemliga förrådet i Vårby gård genom telefonavlyssning och ett vapenbeslag som gjordes tidigare i år.

Hittade kpistar

I hans femrumslägenhet på Östermalm, inredd med kristallkronor och skinnsoffor, hittade polisen kpistar och pistoler från förrådet.

- Det fanns en hotbild mot mig och jag ordnade livvakter till min familj, berättar han i förhör.

35-åringen misstänks vara nyckelpersonen i gangsterkriget som rasat i Stockholm de senaste åren. Flera kända kriminella har mördats.

Utsatts för mordförsök

35-åringen har själv utsatts för flera mordförsök och i början av maj dödades hans svärfar i Skärholmen. Svärfadern var ett aktat namn i Jugoslaviens undre värld och hade kontakter på högsta nivå.

Samtliga fem som åtalas för delaktighet i vapenförrådet i Vårby gård förnekar brott.

Andreas Harne

Spåras till polismord

    I den jugoslaviska maffians vapenlager i Vårby gård hittades bland annat truppminor, handgranater och sprängdeg.

Polisen har spårat sprängämnena till ett inbrott i ett militärt förråd i Skåne den 20 februari 1994. En av Sveriges största vapenstölder någonsin.

En 33-årig medlem i mc-gänget Bandidos misstänks ha haft med rekordstölden att göra. Han har dömts vid två tillfällen sedan polisen hittat stora mängder sprängämnen som kommit från förrådet.

Nästa gång som stöldgodset dök upp var vid bankrånet i Kisa och polismorden i Malexander sommaren 1999. Gärningsmännen Andreas Axelsson, Tony Olsson och Jackie Arklöv kastade handgranater mot poliserna som jagade dem.

Handgranaterna hade polismördarna sannolikt köpt av Bandidosmedlemmen.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet