Med Nasa för fräsch julmat

1 av 3 | Foto: HENRY LUNDHOLM
Aftonbladets reporter Peter Pettersson låter sig lugnt smaka av julens läckerheter. Tack vare teknik utvecklad av den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa håller sig maten fräsch länge.
NYHETER

SÖDERTÄLJE

Se upp för matsnusket på julbordet.

Men det går att servera julmaten hygieniskt.

Torekällbergets Värdshus kyler sitt julbord med rymdteknik och det har utsetts till Sveriges mest hygieniska.

I dagarna går startskottet för julborden runt om i landet.

Massor av mat som ofta står framme länge i lokaler som blir varmare och varmare av alla gäster.

Metod från Nasa

- Det är ett jätteproblem. Maten kan snabbt bli dålig om det är för varmt, säger Mårten Lindqvist, kökschef på Torekällbergets värdshus i Södertälje.

För ett år sedan inledde han och hans personal ett kvalitetsprojekt. De kontaktade kommunens miljö- och hälsovårdsansvariga och tog även hjälp av Anticimex.

Hela kedjan - från leverans av råvaror till maten på julbordet - gicks igenom.

Metoden som Anticimex introducerat i Sverige kommer ursprungligen från det amerikanska rymdprogrammet och rymdflygstyrelsen, Nasa. Där utvecklades ett program för att undvika dålig mat.

- Det var jobbigt att gå igenom allt. Men nu när rutinerna sitter går det rätt bra att hålla det igång, säger Mårten Lindqvist.

Hans restaurang serverade i fjol 7 500 julbord och de intäkterna är årets viktigaste.

Anticimex följer upp

- Då vill det till att allt fungerar och att ingen blir dålig av maten, säger Mårten Lindqvist.

Anticimex följer upp och gör stickprovskontroller fyra till fem gånger per år.

- Det går inte att slappna av. Alla, från kökschef till buffévakter och disken måste göra rätt, säger Mårten Lindqvist.

Så blir julmaten fräsch:

Så undviker du dålig julmat:

Peter Pettersson