En av fyra:Rätt dricka alkohol när du lunchar

NYHETER

Ett glas vin eller en starköl till lunchen är okej. Särskilt före jul.

Det tycker en av fyra svenskar.

- Toleransen är en annan idag, säger folklivsforskaren Jonas Engman.

En av fyra svenskar anser att det går att kombinera jobb och alkohol. Det uppger en norsk karriärsajt. Aftonbladet gick på after work och ställde frågan:

Norska karriärsajten monster.com frågade 24 000 personer i 12 länder i Europa:

Är det acceptabelt att dricka alkohol på arbetstid?

"Är väldigt laddat"

De allra flesta svarade nej och danskarna var strängast i Skandinavien.

8 av 10 danskar men bara 7 av 10 svenskar ansåg att alkohol på jobbet var oacceptabelt. 6 av 10 norrmän höll med.

- Alkohol och arbete är fortfarande väldigt laddat - och lika stigmatiserat som tidigare, säger Jonas Engman.

Det är stora skillnader mellan jobbkulturerna i de olika länderna. Det visar sig särskilt i förhållandet till alkohol.

Policy som präglar

Engelsmän och belgare är mest liberala. Hälften av de tillfrågade där tycker att man kan dricka till lunchen.

Holländarna är allra strängast. Italienare och fransmän hamnar mitt emellan.

- Det skandinaviska arbetstempot och arbetskulturen gör att de flesta av oss nöjer oss med ett glas mjölk eller juice till lunch, säger Charlotte Evenseth på monster.no till tidningen Aftenposten.

Dessutom har många företag en uttalad alkoholpolicy och det präglar medarbetarna.

Så här svarade svenskarna på frågan om det var acceptabelt att dricka på jobbet:

Nej, det är inte acceptabelt: 73 procent

Ett glas vin eller öl är acceptabelt till lunch: 18 procent

Ja, mina kollegor på företaget dricker ofta till lunch: 4 procent

Ja, särskilt strax före jul: 5 procent.

Tre av fyra säger alltså klart nej. Men en av fyra tycker att alkohol på jobbet är okej.

Den norska undersökningen redovisar dock inte vilka yrkeskategorier som är mest positiva.

Kerstin Danielson