Populär äggdiet höjer priserna

NYHETER

NEW YORK

Äggpriserna har skjutit i höjden.

Anledning: bantningsmetoder som förespråkar få kolhydrater och mycket protein.

Äggen är just nu dyrare än på 20 år i Amerika, enligt statistik från USA:s jordbruksverk.

- Priserna på protein har slagit genom taket och äggen har följt med, säger Tom Kruchten, statistiker.

Tidigare ansågs de kolesterolstinna äggen vara rena rama artär-proppen, men inte enligt ny forskning.

- Ägget hålls fram som nyttig mat i dag, efter att under de senaste 20 eller 30 åren har dragits i smutsen, säger Don Bell, professor och äggförespråkare, till AP.

- Ägg är den perfekta maten, en av naturens perfekta ätbarheter, säger Colette Heimowitz vid Atkins Nutritionals, ett företag grundat av doktor Robert Atkins.

Doktorn skapade den omstridda Atkins-dieten i början av 70-talet. Atkins avled tidigare i år, enligt företaget efter en halkolycka och inte på grund av hjärtattack.

Trots prishöjningen kostar ett dussin ägg fortfarande bara drygt tio kronor i USA.

Fredrik Virtanen