Dagens namn: Amanda, Rasmus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

"En natt i israeliskt häkte är ingen pr-kupp"

Stor intervju med miljöpartisten Gustav Fridolin

Tioårige Gustav Fridolin var arg på världen.

Tjugoårige Gustav Fridolin är fortfarande arg på världen.

Kanske var det därför han aldrig var rädd under dygnet i häktet i Israel - han var förbannad.

Anledningen till att pojken Gustav blev så arg var att hans mamma Carina fick en blodpropp i hjärnan och läkarna sa att hon aldrig mer skulle kunna gå.

Det var kanske inte världens fel men han tyckte det då. Det gör en tioåring när mamma sitter i rullstol.

Sedan fortsatte han att vara arg. Och han säger att det är denna ilska som har tagit honom till riksdagen.

- Jag vill förändra världen, hur naivt det än låter.

Vi träffas i pressekreterarens lägenhet. Hem till den nya bostadsrätten på Kungsholmen i Stockholm släpps inga journalister.

Där går gränsen.

Annars är pressen både välkommen och önskad.

En snabb sökning på Gustav Fridolin i tidningsarkiven ger nära 400 träffar. Bara det senaste året. Det är mångdubbelt fler än partikamrater som Yvonne Ruwaida eller Åsa Domeij.

Artiklarna handlar om sänkt rösträttsålder, förbud mot djurporr, lönesänkning för riksdagens ledamöter, dagliga tysta minuter, gratis kollektivtrafik, mönstringsvägran.

Det är frågor som ger rubriker. Och det vet Gustav Fridolin.

I går var det dags för hans internationella genombrott. Såväl isländsk tv som brittiska BBC ville ha intervjuer med den unge, svenske parlamentarikern som häktats av israelisk militär för sina protester mot muren mellan Israel och Palestina.

Ur mediesynpunkt var arresteringen en fullträff. Utan natten i häkte hade studieresan knappast rönt den uppmärksamhet 20-åringen nu fick.

Det vet han.

- Jag såg att någon kallade mig sensationspolitiker men det är knappast så att man tillbringar en natt i israeliskt fängelse som en pr-kupp.

Sveriges yngste riksdagsman låter som en erfaren fullblodspolitiker när han talar om konflikten mellan Israel och Palestina. Men när det handlar om fester och tjejer, glittrar det till i ögonen och han förvandlas till vilken 20-åring som helst.

Vem i Sverige ringde du till först när du häktats?

- Min ex-flickvän Karin. Hon är min bästa vän. Det var självklart att ringa henne. Jag gav henne ett par uppdrag vilka hon skulle ringa.

På vilket sätt påverkas kampen mot

muren av att det skrivs om häktningen av dig?

- Det har varit information om muren också. Vi fick ut i israeliska tidningar att Europas regeringar är emot att den byggs. Det är något de flesta israeler inte känner till.

Hur ska man kunna tro på att ditt syfte var att hjälpa palestinierna när du själv söker uppmärksamhet för dig och din person genom att ringa medierna?

- Det var ISM (International solidarity movement, propalestinsk rörelse) som tog de första kontakterna, de har en mediegrupp. Att få ut sitt budskap är en aktiv del av deras strategi.

Du gick med i Grön ungdom som 11-åring. Varför blev det just miljöpartiet?

- Jag och tre kompisar fick som straffuppgift i skolan att titta på en valdebatt. Vi tyckte det lät skittråkigt men försökte peppa varandra. Sen handlade det inte alls om framtid och visioner utan mer om pajkastning. Förutom miljöpartiets Birger Schlaug. Han pratade om global rättvisa, miljöfrågor och nedskärningarna i skolan. Det var en aha-upplevelse, han tyckte som vi. Dagen efter ringde jag och kollade om det fanns ett ungdomsförbund och sedan dess har vi varit med alla fyra.

1995 kallades du Sveriges första barnpolitiker när du som 12-åring talade på partiets kongress utan manus. Hur får man modet att göra det?

- Jag vågade inte säga nej när de andra från Grön ungdom tyckte att jag skulle prata. Sen att vårt förslag om sänkt rösträttsålder gick igenom var ju en häftig känsla.

Var beror ditt goda självförtroende på?

- Man får ta mycket skit om man sticker ut hakan. Det gör att man blir mer säker. Sen är jag väldigt övertygad om vad jag tycker och då är man ju säker i det. Jag uttalar mig sällan när jag inte tror på det jag säger.

Du uttalar dig väldigt mycket?

- Ja, det är möjligt men jag tycker mycket också. Jag är väldigt förbannad på samhället, på nedskärningarna, de globala orättvisorna och att så mycket lastas på oss unga och de som blir våra barn och barnbarn.

Diskuterade ni politik hemma?

- Nej, jag kommer inte från ett politiskt hem. Men jag fick lära mig att snacka och stå på mig ibland.

Hur då?

- Min morsa låg på sjukhus i långa perioder och jag fick prata för henne. Jag var i skolan på dagarna och satt på sjukhuset på eftermiddagarna. Men allting blir efter några år naturligt. Jag upplever ändå att jag levde ett ganska normalt liv. Det är ingenting jag skulle skriva en bok om, om man säger så.

Dina föräldrar skildes när du var två år. Vad har du för relation till din pappa?

- Den är inte så nära, jag växte upp med mamma. Men han hade ringt nu på svararen och sagt att han tänkt på mig de senaste dagarna så jag måste ringa honom.

Hur har det påverkat dig att växa upp utan din pappa?

- Det var ingenting jag tänkte så mycket på. Jag tror att det är värre om föräldrarna skiljer sig senare i livet. Det påverkade mig mer att mamma blev sjuk. Hon blev förlamad och satt i rullstol i flera år. Men i dag kan hon gå igen. Hon övade varje dag i två års tid utan att berätta det för någon. Det

är så otroligt mycket jävlar anamma i henne.

Din styvpappa är pensionerad militär. Vad sa han när du vägrade mönstra?

- Det är en sådan sak vi har haft en del eldiga diskussioner om. Han har ju andra åsikter om det svenska försvaret än vad jag har (skratt).

Någon sa "Gustavs ambitioner tar inte slut förrän det inte finns högre poster att nå". Vad är ditt mål?

- Jag har aldrig tänkt så. Jag blev

språkrör i Grön ungdom för att jag tyckte att förslaget på nytt språkrör var dåligt och så blev jag vald. Sen när riksdagsvalet närmade sig hamnade jag på andraplats i provvalet i Stockholm. Men jag har aldrig haft ambitioner att nå någon särskild post.

- Och jag vill göra annat än politik. Jag tror inte att jag sitter mer än en mandatperiod. Inte nu i alla fall. Det finns så mycket annat man ska göra. Plugga, resa, skaffa ett riktigt jobb.

Är det inte ett riktigt jobb att sitta i riksdagen?

- Nej, det är ett förtroendeuppdrag på begränsad tid. Jag är jätterädd att politiken bara ska bestå av människor som aldrig har haft ett jobb utanför riksdagen.

Hur gör du för att förbli samma person som innan du kom in i riksdagen?

- Jag försöker hålla så många vänner som möjligt utanför politiken. De har andra jobb och tycker att jag är ganska konstig. De kan ta ner mig på jorden ibland.

Du växte upp i lilla Vittsjö i norra Skåne. Vilka fördelar har det gett dig?

- Vi startade Grön ungdom i Vittsjö och alla hade koll på vem man var. Lokaltidningen tyckte vi var intressanta, vi var det största ungdomsförbundet i Hässleholm. Det var en bra skola.

- Det negativa är att det är svårt att sticka ut i ett litet samhälle. Och ett politiskt engagemang är att sticka ut. Men vi var fyra vänner och höll ihop.

Det som du fått mest uppmärksamhet för är dina många KU-anmälningar av ministrar. Vad hoppas du att de ska leda till?

- Det handlar om att jag är miljöpartisten i KU. Frågan är varför miljöpartiet gör fler KU-anmälningar än andra partier. Det är

miljöpartiets roll lite grann att vara den här bråkiga tonåringen. Syftet är ju att få saker granskade.

Du har mordhotats av nazister och fått hakkors målade på din ytterdörr. Hur reagerade din sambo?

- Hon hade samma reaktion som jag och blev skitförbannad. Det är jag tacksam för. Om man bygger sitt politiska engagemang på att man är förbannad och blir utsatt för något sådant blir man bara ännu mer säker på att inte låta dem vinna.

Svensk partipolitik är ju ett lagarbete. Hur reagerar dina partikamrater när det skrivs så mycket om Gustav Fridolin?

- Det är ingen som är missunnsam. Jag har inte mött några negativa reaktioner. Snarare medlidande när det inneburit sådana saker som livvaktsskydd.

Hur yttrar sig avundsjuka i politiken?

- När liberala ungdomsförbundets ordförande Fredrik Malm kallar mig sensationspolitiker när jag tillbringat en natt på betongbrits i israeliskt häkte så är det avundsjuka.

Vad är han avundsjuk på menar du?

- Att jag lyckats komma ut i media. En viss del av det politiska spelet handlar ju om att få fram sina åsikter. Då blir det avundsjuka när man syns mycket.

Som 18-åring blev du den yngste

någonsin att delta i budgetprocessen. Hur behandlades du?

- En av ledamöterna reste sig och sa att jag var ett hån mot hela budgetprocessen. Men den personen var ju tvungen att sätta sig ner och acceptera att förhandla med mig. Genom det förtroende jag har fått från mitt parti kan ingen behandla mig annorlunda bara för att jag är ung. Det känns väldigt skönt.

Lördags-

intervjun

Det här är

mitt liv "

Så tycker

jag om"

Elisabeth Lindham Marmorstein

Det här är mitt liv

Namn: Per Gustav Edvard Fridolin Jönsson

Född: 10 maj 1983 i Önnestad.

Bakgrund: Gick med i Grön ungdom som 11-åring. Ett år senare stod han i talarstolen på kongressen och talade för ungdomsförbundets räkning. Blev språkrör för Grön ungdom som 16-åring. Var andranamn på miljöpartiets Stockholmslista i valet 2002.

Uppdrag: Sitter i konstitutionsutskottet, lagutskottet och EU-nämnden.

Inkomst: 45 000 kronor i månaden.

Familj: Mamma Carina, bror Tobbe och syster Marie.

Bostad: Etta på Kungsholmen i Stockholm.

Bil: Nej, men håller på att ta mc-kort.

Aktuell: Greps på nyårsaftonen av israelisk militär på Västbanken efter att tillsammans med ett antal internationella och israeliska aktivister, utanför byn Budrus, ha demonstrerat mot Israels barriärbygge längs Västbanken.

På nattygsbordet: Underdog.

Tittar på: Mina vänner.

Lyssnar på: Black eyed peas. Det var en märklig känsla när en av de israeliska soldaterna skruvade upp volymen när deras låt "Where is the love" spelades på radion. Den handlar om hur hemskt det är att människor dödar varandra. Det var helt absurt.

Drivkraft: Att jag är förbannad.

Drömmer om: Att muren stoppas.

Närmaste framtidsplan: Att ta ett bad. Jag har inte duschat på flera dagar.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet