Dagens namn: Severin, Sören
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
Startsidan / Nyheter

Musikjättar stäms för kopieringsskydd

Kopieringsskyddet på cd-skivor är olagligt. Det hävdar en belgisk konsumentförening.

Samtidigt spärrar allt fler skivbolag sina cd för att skydda dem mot piratkopiering.

Nu väljer den belgiska organisationen att dra musikjättarna inför domstol.

Det är den belgiska konsumentorganisationen Test Aankoop som valt att sätta sig upp mot musikindustrin. Organisationen hävdar att skivbolagen bryter mot lagen när de piratskyddar sina produkter.

– Ett sådant skydd bryter mot konsumentens lagstadgade rätt att kopiera. Orden "Copy Control" friar inte skivbolagen från lagen, skriver Test Aankoop i ett pressmeddelande.

Organisationen har därför stämt EMI, Sony, BMG och Universal Music. Bolagen kommer att tvingas försvara inför rätten varför de säljer musik som är omöjlig att kopiera.

"Troligen inte sista processen"

Dagens skydd "missar målet när det gäller att skydda mot hacking, samtidigt som det underminerar konsumenternas rättigheter att kunna använda sin skiva som de vill för privat bruk" enligt Test Aankoop.

I Norge är landets motsvarighet till Konsumentverket medveten om att privatpersoner egentligen ska kunna kopiera sina egna cd-skivor och att skivbolagens kopieringsskydd därför är ett problem. Man kommer därför att följa den kommande rättsprocessen med spänning.

– Vi ser det som positivt att frågan rests och vi kommer att följa med i vad som händer. Det blir nog inte den sista processen av den här typen vi kommer att få se, säger Paal Bjönness, juridisk rådgivare vid Forbrukerrådet, till Dagbladet.

Åsa Asplid
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler