Dagens namn: Rudolf, Ralf
Årets Dagstidning.
Startsidan / Nyheter

”Iran låg bakom 11 september”

Uppgifterna kommer enligt tysk polis från avhoppad iransk agent

Ett nytt vittne mot den terrormisstänkte Abdelghani Mzoudi, 31, hävdar:

– Iran var med och planerade attackerna den 11 september.

Mannen säger sig vara en avhoppad agent – och ha kunskap om planläggningen.

På den sista rättegångsdagen tog fallet mot Abdelghani Mzoudi en dramatisk vändning. De tyska åklagare – som försöker få den 31-årige marockanen fälld för att ha hjälpt till i planläggningen av 11 september – kallade ett nytt vittne.

Den anonyme mannen säger sig ha hoppat av från den iranska säkerhetstjänsten. Dessutom ska han, kring 1992, ha arbetat för CIA.

”al-Qaida förberedde attackerna”

Nu hävdar han att Iran kände till planerna och att han själv hade kontakt med Abdelghani Mzoudi i samband med att al-Qaida förberedde attackerna.

I ett av de förhör som rätten släppt säger mannen:

– Mzoudi gjorde upp och skickade information till mellanhänder, eftersom han är kunnig i kodning.

Den tyske utredaren Andy Neumann, som redan i måndags förhörde mannen, säger till nyhetsbyrån AP att man nu kontaktat andra länders säkerhetstjänster. På så vis hoppas de tyska poliserna kunna bedöma vittnets trovärdighet – och berättelse.

Efter en fem månader lång rättegång anser bedömare att vittnet kan vara åklagarsidans sista chans. Trots att USA vägrat låta gripna toppmän inom al-Qaida delta i rättegången så ska vittnesmål ha släppts vidare.

Terorcell i Hamburg

Ett av dessa kommer, enligt rättens domare, sannolikt från kaparnas närmste man Ramzi Binalshibh. I sitt vittnesmål hävdade han att han bara tre personer i Hamburg kände till planerna – han själv och de tre kapare som utgjorde en terrorcell i staden.

Vittnesmålet har setts som ett stort bakslag, även om det kommer från Ramzi Binalshibh. Nu ökar dock hoppet om att få Abdelghani Mzoudi dömd och rättegången kommer att dra ut på tiden.

Abdelghani Mzoudi anklagas för att ha hjälpt kaparnas ledare Mohamed Atta och hans underhuggare med transporter, kontanter och boende. Han är också vän till den Mounir el Motassadeq – som förra året dömdes till 15 års fängelse.

Han anklagades, precis som Mzoudi, för medlemskap i en terrororganisation och medhjälp till 3 000 mord.

Mattias Lundell
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler