Smaklig spis - Karin ska ta männens pris

Hon kan bli andra kvinnan att vinna titeln Årets kock

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
KANTARELLJAKT Karin Andersson tycker att det är bra om hon inspirerar någon till att jobba som kock. Här letar hon svamp till finalmenyn.
NYHETER

GÖTEBORG

En kvinna har lyckats tidigare.

I dag tänker Karin Andersson bli den andra att vinna titeln Årets kock.

Om bara kycklingbrösten uppför sig som de ska.

Karin Andersson har inte sovit i natt. I stället har hon stått i restaurangköket på Restaurang Trädgår"n i Göteborg och bakat rågknäcke och letat efter perfekta kantareller.

- Det är lugnande att stå här och hålla på med förberedelser i stället för att försöka sova, säger hon.

Kan ge nytt jobb

I dag är det allvar. Karin och hennes fem medtävlare har fem timmar på sig att laga mat du inte trodde fanns för att imponera på en stjärnkocksspäckad jury. Segraren vinner den prestigefyllda titeln Årets kock 2004 och en inspirationsresa vart man vill. Och jobberbjudanden.

- Det har redan börjat ringa folk. Det räcker med att man är i final så får man uppmärksamhet, säger Karin och rotar vidare i kantarellbunken.

Eftersom finalen går på Restaurang Trädgår"n som är Karins hemmarestaurang kan man tycka att hon har det väl förspänt.

Men det blir ännu bättre: hennes två chefer, Anders och Jonas Dahlbom, har båda vunnit Årets kock-titeln.

- De har hjälpt mig mycket, erkänner Karin, men inte så mycket med själva tävlingsmomentet som med att provsmaka maten och ge mig tips.

Tävlingen har två moment: dels en huvudrätt med kyckling, dels cocktailtilltugg.

Vad är det värsta som kan hända under finalen?

- Att kycklingbrösten går upp för mycket i temperatur. Då blir de torra och hela rätten är förstörd.

125 kockar, varav 17 kvinnliga, hade anmält sig till tävlingen i år.

Förebild för tjejer

- För min del tycker jag inte att det är så intressant att jag är tjej och tävlar i finalen. Men om någon tjej på en restaurangskola ser mig som en förebild och blir inspirerad att jobba som restaurangkock så är det jättebra.

Gert Klötzke, lagledare för Kocklandslaget och juryns ordförande i Årets kock, håller med:

- Kvinnor lagar inte annorlunda mat än män, men kvinnor är väldigt väl lämpade för yrket: de är stresståliga och har bättre finmotorik än män.

I dag ska Karin Andersson visa hur sleven ska gå.

Karin Ahlborg