Dagens namn: Amanda, Rasmus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Lärare fulla på skolresa

Elever filmade magistern med prostituerad

Lärarna söp och lämnade eleverna ensamma för att umgås med lokalbefolkningen på kvällar och nätter.

När eleverna kom hem från studieresan i Kenya slog de larm till rektorn.

- Uppgifterna går lite isär om vad som hänt, säger rektorn.

LÄMNADES VIND FÖR VÅG Väl framme på hotellet i Mombasa i Kenya säger gymnasieeleverna att de lämnades utan tillsyn. Lärarna besökte barer, drack alkohol när eleverna var med och uppförde sig illa mot lokalbefolkningen. När eleverna kom hem slog de larm till rektorn som kallade till krismöte.   LÄMNADES VIND FÖR VÅG Väl framme på hotellet i Mombasa i Kenya säger gymnasieeleverna att de lämnades utan tillsyn. Lärarna besökte barer, drack alkohol när eleverna var med och uppförde sig illa mot lokalbefolkningen. När eleverna kom hem slog de larm till rektorn som kallade till krismöte. Foto: PRIVAT

Fem vuxna, varav fyra lärare och en skolsköterska, reste tillsammans med en grupp elever från en gymnasieskola i Uppsala till Kenya förra månaden. På flygresan ner till Kenya drack sig en lärare så full på planet att sällskapets pass blev beslagtagna i Nairobi.

Dåligt omdöme

Väl på plats i Mombasa blev eleverna lämnade utan tillsyn. Lärarna prioriterade personliga resor från Mombasa till Nairobi, drack alkohol i elevernas närvaro, besökte barer och visade påtagligt dåligt omdöme i kontakter med lokalbefolkningen.

Det konstaterar skolledningen i den utredning som sattes i gång när eleverna slog larm hos skolans rektor.

I går var det krismöte på skolan i Uppsala. Eleverna och lärarna som var med på Kenyaresan träffades för att gå igenom vad som hänt.

Enligt en elev ska minst en av lärarna ha umgåtts med kvinnor som ställt upp mot betalning.

- Han tog upp en kvinna på rummet. Två timmar senare lämnade hon hotellet i en taxi. Enligt personalen var hon prostituerad, säger eleven.

Akten i mannens hotellrum filmades.

Har eleverna lämnats ensamma?

- Nej, Skolsköterskan har varit med dem hela tiden, säger rektorn.

Förstörde bandet

Vi har uppgifter om att lärare har umgåtts med prostituerade.

- Det tillbakavisar jag.

Delar av detta ska ha filmats av elever på skolan.

- Det påstås att de gjort en film över en av deltagarna, men jag har inga kommentarer till det.

Vi har uppgifter om att du fått en kopia på inspelningen.

- Jag förstörde kopian. Jag tyckte inte att jag har med det att göra. Det berör privatliv med människor som umgås med varandra och det har jag ingen anledning att titta på, säger han.

Det fanns uppgifter om prostituerade. Hade det inte varit bra att ta reda på det?

- Jag har inga belägg för att det förekom prostitution. Däremot vet vi ju att det fanns relationer. Den saken är inte ifrågasatt, det behöver man inte titta på band för att reda på.

Skolledningen har ännu inte bestämt vilka konsekvenserna blir av händelserna i Kenya för lärarna som deltog på resan. Tills vidare har alla utlandsresor med elever på skolan stoppats.

Zendry Svärdkrona
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet