Färskpotatis - till påsken

Aftonbladet har testat primörerna - importerade och svenska

" Ingenting går upp mot svensk frilandsodlad färskpotatis! Men några bra alternativ i väntan på den äkta varan hittade Aftonbladets testpanel. Från vänster: Jens Eriksson, potatisgrossist hos Wermfood, Jon Hansson, Aftonbladets matskribent, Fredrik Eriksson, kökschef på Villa Källhagen, Lena Lundberg, redaktör för Aftonbladets matsajt Mat+Vin, och Karin Ahlborg, matreporter.
Foto: henry lundholm
" Ingenting går upp mot svensk frilandsodlad färskpotatis! Men några bra alternativ i väntan på den äkta varan hittade Aftonbladets testpanel. Från vänster: Jens Eriksson, potatisgrossist hos Wermfood, Jon Hansson, Aftonbladets matskribent, Fredrik Eriksson, kökschef på Villa Källhagen, Lena Lundberg, redaktör för Aftonbladets matsajt Mat+Vin, och Karin Ahlborg, matreporter.
NYHETER

Färskpotatis till påsksillen?

Då får du välja mellan importerad och växt-husodlad svensk.

Aftonbladet har testat de dyrbara knölarna.

Snåla inte på dillen!
Snåla inte på dillen!

I butikerna finns inför påsk fem olika färskpotatisar:

Den svenska som drivits i växthus.

Den franska som vuxit på friland och plockats för hand.

Israelisk potatis, som har lagrats länge i Sverige.

Marockansk potatis.

Cypriotisk potatis som vi kunnat köpa sedan januari och nu är på väg ut.

Aftonbladets testpanel blindtestade de fem sorterna utan annat tillbehör än smör och salt.

Den franska potatisen var klar favorit hos samtliga tätt följd av den marockanska och den svenska.

- Men 300 kronor per kilo för den svenska är ett klart överpris, det är den inte värd, säger Fredrik Eriksson, kökschef på Villa Källhagen på Djurgården i Stockholm.

Jens Eriksson, potatisgrossist på Wermfood, håller med:

Låt den växa "

- Det är lika bra att låta den svenska potatisen vara tills den har vuxit färdigt på friland.

Ingen av de testade potatisarna fick fem plus.

Det är reserverat för den "riktiga" svenska färskpotatisen längre fram.

Så kokar du knölarna