Anställda hängdes ut som alkoholister

NYHETER

Anställda på Gruvöns pappersbruk har hängts ut som narkomaner och rattfyllerister. Uppgifter om behandlingshem, antabusmedicin och urinprov kunde läsas av alla företagets 1 100 anställda.

- Det är en fullständig katastrof, säger Stewe Cato, lokal fackordförande.

ARGA Stewe Cato och Arild Andersen chockas över att kollegor hängts ut som missbrukare på företagets interna data-nät. "Det är en katastrof", säger Stewe Cato.
Foto: Lasse Allard
ARGA Stewe Cato och Arild Andersen chockas över att kollegor hängts ut som missbrukare på företagets interna data-nät. "Det är en katastrof", säger Stewe Cato.

Gruvöns pappersbruk i Grums har ett ambitiöst och uppskattat rehabiliteringsarbete för anställda med missbruksproblem. Därför kommer det som en kalldusch att ett stort antal dokument med mycket personliga uppgifter varit tillgängliga för alla anställda på företaget via ett internt datasystem.

Namngivna medarbetare

Dokument med uppgifter om att namngivna medarbetare är narkotikamissbrukare, uppgifter om anställda som gripits av polisen och misstänks för grovt rattfylleri har kunnat läsas av den som vill.

Vilka som går på antabus och vårdats på behandlingshem likaså.

- Jag är chockad. Tänk dig själv: 1 100 anställda på bruket har kunnat läsa om mina drogproblem, säger en av de drabbade.

På den lokala avdelningen av Pappersindustriarbetareförbundet är man upprörd.

- Fy fan vad dåligt, jag är chockad. Företagets alkohol- och drogterapeut gör ett jätte-jobb. Nu riskerar allt att förstöras, säger fackklubbsordförande Stewe Cato.

Ingen förklaring

Ingen kunde i går förklara hur dokumenten gjorts tillgängliga. Fabrikschef Torbjörn Joghed säger att man släckte ner hela intranätet när uppgifterna blev kända.

- Av någon outgrundlig anledning har våra säkerhetsrutiner inte fungerat och vi kommer att utreda hur det gått till, säger han.

Det inträffade kan leda till rättsprocesser tror juristen Kurt Jonesjö, specialist på data- och integritetsfrågor.

- De har offentliggjort uppgifter om både sjukdom och brottslighet. Det är ett brott mot personuppgiftslagen, dessutom är det ärekränkande, säger han.

Pappersindustriarbetareförbundet överväger att polisanmäla det inträffade. Dessutom har man möjlighet att driva frågan om skadestånd för de drabbade medlemmarna.

Olle Castelius