Glassigt i vårsolen

Aftonbladet testar glasskiosker

1 av 6 | Foto: KRISTER HALVARS OCH JENS MAGNUSSON
Birgitta Särnmo njuter av en glassbägare i värmen i Kungsträdgården.
NYHETER

Glassbarer blir vattenhål för stockholmarna när värmen kommer.

Förutom ett 50-tal kiosker finns många kaféer med egen tillverkning.

– Det viktigaste är att råvarorna är naturliga, säger Rosacba Ardizzone, som säljer italiensk glass på Kungsholmen.

Och man kan lugnt njuta av hemlagade specialiteter. Enligt Lennart Norring, chef för stadens livsmedelskontroll, håller glassen i Stockholm hög kvalitet.

Ingen bakteriefara

– Det är ingen större fara för bakterier i glassen. Mjukglassen är den känsligaste och tidigare hade vi problem med maskiner som inte sköttes ordentligt. Men det har blivit mycket bättre, säger han.

Italienska recept

Rosacba Ardizzone kommer från en familj på Sicilien som har tillverkat glass i tre generationer.

Nu driver hon glassbaren Gelateria Italiana i Stockholm.

Hon lagar glass enligt italienska recept.

– Det viktigaste är att använda naturliga råvaror. Det ska vara grädde, mjölk och massor av färsk frukt och bär, säger hon.

Ann Hagman