Vännen sörjer mördade Magnus

”Han var en av Sveriges mest begåvade kockar någonsin”

1 av 2 | Foto: HASAN JAMALI/AP
PATRULLERAR Poliser med automatvapen på vakt utanför bostadsområdet.
NYHETER

Pengarna lockade den mördade svenske stjärnkocken Magnus Johansson, 50, till Saudi-arabien.

Där lagade han mat åt kungligheter och toppolitiker - men han var aldrig rädd.

- Jag har vädjat och vädjat att han ska åka hem. Han tonade alltid ner faran, säger mamma Irene, 80.

Magnus Johansson växte upp i småländska Gränna. Efter grundskolan tog han jobb som diskare på restaurang Hjorten och det var början på en karriär som skulle ta honom över hela världen.

Under 70-talet arbetade han som chefskock på värdshuset Gyllene Uttern vid E 4.

Via Luleå, Stockholm, Göteborg, Kuwait och Singapore hamnade han till sist i Surfers Paradise i Australien där han bodde sedan 17 år.

Kock på kungliga festerna

- Visserligen gjorde han en avstickare till Vietnam några år, men Australien var hans hem, säger Irene Johansson.

I Surfers Paradise fick Magnus jobb som chefskock på lyxhotellet ANA Gold Coast. Där träffade han också sin blivande hustru Sherree, de gifte sig 1990.

Hon jobbade i receptionen, men är i dag textilkonstnär på heltid med egen ateljé i parets exklusiva villa invid Brisbanes racingbana. Paret har inga barn.

- De kunde stå och laga mat och titta på biltävlingarna samtidigt, säger Irene Johansson.

Magnus blev snabbt framgångsrik i Australien och hans recept publicerades i några av landets största mattidningar.

För fyra år sedan nappade Magnus på erbjudandet att bli kökschef vid lyxhotellet Oasis Tower i saudiska oljestaden al-Khobar.

- Det var pengarna som lockade. Han och Sherree hade just köpt villan för fem miljoner och behövde betala av, säger brodern Ulf.

Magnus Johansson blev snabbt en av Saudiarabiens mest aktade kockar. Så fort landets kungafamilj skulle ha fest hyrdes han in.

Lagat mat åt toppolitiker

- Nyligen lagade han mat på ett prinsbröllop med över 3 000 gäster. Tårtan var så stor att den fick köras in med hjullastare.

Andra gånger ville prinsarna ha Magnus som privat kock vid stora fester i öknen.

- För kungafamiljen fanns inga gränser. Magnus kunde flyga in renfilé och löjrom från Sverige, det fick kosta vad det kosta ville.

Magnus har också berättat att han lagat mat åt toppolitiker från hela världen.

- Men han sa aldrig vilka. Det var tydligen hemligt.

Åren i Saudiarabien var lönsamma. Magnus berättade aldrig hur mycket han tjänade, men huset är betalt för länge sedan.

- Har hade pengar nog att pensionera sig. Nästa år hade han planerat att åka hem.

Irene Johansson är förkrossad av sorg och skriker till när tv-nyheterna förmedlar den felaktiga uppgiften att sonen fått halsen avskuren.

- Ändå sedan USA gick in i Afghanistan har jag tjatat på honom att han ska åka hem. Men han lugnade mig alltid och sa att riskerna var uppförstorade.

Bo Svensson var Magnus Johanssons chef på Gyllene Uttern. Där utvecklade de en vänskap som hållit sedan dess.

"Hon stannade hemma"

- Magnus var oerhört kreativ och en arbetsnarkoman utan dess like. Han är en av de mest begåvade kockar Sverige har fått fram, säger Bo Svensson.

Magnus Johanssons fru Sherree följde aldrig med till Saudiarabien.

- Det är inget land för kvinnor så hon stannade hemma, säger hennes bror Paul Talbert.

Två gånger om året kom Magnus hem för att hälsa på. I går nåddes Sherree av chockbeskedet att han aldrig kommer tillbaka.

- Magnus älskade sitt jobb och sin familj. Vår sorg känner inga gränser, säger Paul Talbert.

Läs också

Hans Österman