Kotletten föll juryn på läppen

NYHETER

Gratiis Sofia Sjödin, 31, som vann SM för kvinnliga kockar och blev Årets Wilhelmina!

VINNANDE RECEPT Sofia Sjödin vann SM för kvinnliga kockar - och vill fira med champagne.
Foto: LARS ROSENGREN
VINNANDE RECEPT Sofia Sjödin vann SM för kvinnliga kockar - och vill fira med champagne.

- Åh, tack så mycket! Det känns jättebra, men omtumlande.

Hur mycket tid har du fått

lägga ner på att öva på dina rätter?

- Det har säkert blivit uppemot 150 timmars träning. Recepten ska finslipas, teknikerna tränas in och så måste man hålla tiden.

Har du haft någon coach?

- Ja, mina kökschefer David och Rickard på Grand Hotell i Mölle, och mina andra kollegor har hjälpt till att provsmaka maten.

Det är tredje gången du tävlar i Årets Wilhelmina?

- Ja, det kändes som det var min tur nu. Förra gången var det så nära och jag var så besviken när jag inte vann. Jag ville verkligen vinna i år.

Vilken egenskap är viktigast hos en bra kock?

- Att kunna lyfta fram smakerna i maten.

Gick allt som smort för dig i tävlingen?

- Nej, verkligen inte. I går kväll fick min pappa köra hit potatisen som jag hade glömt. Det tog honom tre timmar fram och tillbaks. Och ugnen i tävlingsköket var lite knepig så köttet blev inte färdigt på den tid jag planerat. Nu hann jag i alla fall, men pulsen var nog uppe i 180 medan jag väntade på köttet.

Varför vann just du?

- Kanske för att jag visade upp flera tekniker. Jag lagade lufttorkad skinka på två sätt och gjorde två variationer av grisköttet.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- En riktig fest med massor av god mat - jag har inte ätit något alls i dag. Och massor av champagne. Gärna på restaurang Fredsgatan 12 i Stockholm.

Vem var Wilhelmina?

Karin Ahlborg