Minst 14 döda efter Ivans framfart på Jamaica

NYHETER

Kingston

Orkanen Ivan fann nya krafter under lördagen och trots en lätt kursändring västerut fick Jamaica mycket stryk. Minst 14 människor miste livet till följd av ovädret.

Tidvis nådde orkanbyarna 75 meter i sekunden på kvällen, då meteorologerna graderade upp Ivan till den femte och värsta kategorin.

- Det gör Ivan till en extremt farlig orkanen, förklarade meteorologer på US National Hurricane Center i Florida.

I väderstatistiken framstår Ivan som den sjätte värsta orkanen som hittills drabbat den västindiska övärlden. Eftersom många mätinstrument försvann i vinden är dock osäkerheten stor om hur mycket det blåste.

Närmast på tur för Ivans framfart är Kajmanöarna, Kuba och Florida och myndigheterna har utlyst katastrofberedskap där.

På ögruppen The Keys söder om Florida uppmanades turister att bege sig till fastlandet och de som bor i husvagnar eller husbilar har fått order att söka tryggare bostäder.

På Kuba måste 40 000 människor sätta sig säkerhet liksom på Kajmanöarna, där befolkningen uppmanades lämna kusten.

Sju meter höga vågor

I orkanens spår på Jamaica följde skyfall, uppåt sju meter höga vågor piskade kusten och hus slets sönder. Premiärministern utlyste redan i fredags undantagstillstånd och under lördagen förlorade ön elförsörjningen sedan stolpar och kraftledningar rivits till marken.

Tusentals människor måste lämna de låglänta områdena vid kusten för att sätta sig i säkerhet.

Kursändringen begränsade ändå förödelsen på Jamaica och Kingston undgick Ivans värsta slag.

Plundrare gav sig ut på gatorna och trots att myndigheterna uppmanat en halv miljon människor att sätta sig i säkerhet ville många inte lämna sina hem för att inte få sina hus länsade. Enstaka skott hördes också när plundrare avvisades.

Plundrare

Plundrare med skjutvapen hindrade i sin tur räddningsarbetare och en läkare sköts och fördes till sjukhus, uppgav Reuters.

Floder har översvämmats och dragit med sig hus i strömmarna. I en del områden steg vattnet till midjehöjd och vattenmassorna förde med sig grenar, skräp och bråte.

Ovädret har tagit minst 40 liv i Karibien, när det tidigare dragit fram över Grenada, Venezuela och Tobago. I Grenada, där 60 000 av 95 000 invånare blev hemlösa, omkom över 20 människor och i Dominikanska republiken dränkte en jättevåg fyra människor.

TT-AFP