Skogen är full av porcini

Italienare köper upp karljohans- svampen i Värmland

1 av 4
molto bello! Anja Dahlgren, 35, och Kristin Olsson, 40, kommer med en leverans karljohan till de italienska uppköparna. "500 kr för några timmar i skogen är ju inte så illa", säger de.
NYHETER

MOLKOM

Med latinsk passion beskriver Roberto Romanini den svenska karljohanssvampen.

-Ah, fast och formskön som en vacker kvinna!

Inte undra på att det råder plockhysteri i de värmländska svampskogarna just nu.

Italienska uppköpare är på plats, långtradare efter långtradare rullar söderut. Lasten - hittills 30 ton - är guld värd.

Roberto Romanini, 53, är expert på karljohanssvamp och jagar delikatessen världen runt.

- Vi har kontor i 18 länder, Sydafrika, Kina Ryssland, Frankrike, Spanien, på Balkan - överallt där det finns mycket att plocka.

Högkvarter i Molkom

Augusti–oktober är det säsong i Sverige och företaget upprättar högkvarter i Molkom mellan Karlstad och Filipstad. I fält drar hugade extraknäckare.

Ett kilo prima svamp ger 30 kr, andra klass 15 kr.

Anja Dahlgren, 35, och Kristin Olsson, 40, från Skattkärr svänger in på uppsamlingsplatsen med korgarna fulla.

- 500 kr för några timmar i skogen är ju inte så illa, konstaterar damerna.

Ett tjugotal sorterare från Italien borstar, mäter och rensar svampen.

- Det är vår egen personal, men de flesta plockarna kommer från Polen, säger Roberto Romanini.

Han är lyrisk när han talar om kungen bland svampar.

- Inget går upp mot en fulländad karljohan. Tyvärr tittar ni svenskar bara på kantareller.

Var i världen hittar man den allra bästa karljohanssvampen?

- Den vackraste finns i Sverige, absolut. Kurvig fot och lagom hatt, molto bello!

- Men den godaste lever under ekar och bokar på Balkan. Utsökt smak!

Fotnot: Porcini är italienska och betyder karljohanssvamp.

Ebba von Essen