Tysk tidning tvingas be Victoria om ursäkt

NYHETER

Ytterligare en tysk veckotidning har tvingats publicera en ursäkt för sina lögner om kronprinsessan Victoria.

De tyska veckotidningarna skriver ofta om den svenska kungafamiljen.
Foto: AP
De tyska veckotidningarna skriver ofta om den svenska kungafamiljen.

Woche der Frau hävdade i somras att kronprinsessan och pojkvännen Daniel Westling var överlyckliga. Rubriken löd "Går hennes dröm om ett sagobröllop nu i uppfyllelse?".

Victoria såg rött och kungafamiljens tyske stjärnadvokat Matthias Prinz drog tidningen inför domstol.

Bara en dag innan förhandlingarna skulle inledas i Frankenthal valde däremot parterna att förlikas. I sitt senaste nummer ber nu Woche der Frau om ursäkt, och enligt uppgifter till TT dementerar kronprinsessan själv tidningens artikel på förstasidan.

Inga giftasplaner

- Jag har för närvarande inga bröllopsplaner, säger hon.

För att klämma till tidningen ytterligare tvingade hovet även förlaget som äger den att trycka frasen: Prinsessan har helt rätt.

Vill inte kriga

- Vår målsättning är inte att föra ett krig utan att få bort de falska artiklarna om kungafamiljen, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg, chef för kronprinsessans hovstat.

I helgen mötte hon tyska journalister på ett seminarium i Danmark.

Tillsammans med kungabarnen har hon regelbundna utvärderingar om vad som skrivs om dem, både hemma i Sverige och utomlands.

Kan de inte bara ignorera löjliga rubriker om sagobröllop och fantasiromanser?

- Nej, ungdomarna tycker det är tråkigt och förstår inte varför det måste skrivas osanningar. Kungafamiljens advokat anser också att man måste vara konsekvent, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Daniel Nyhlén