Dagens namn: Malkolm, Morgan
Årets Dagstidning.
Startsidan / Nyheter

C: Nedladdning ska vara tillåten

Säger nej till förslaget om ny upphovsrättslagstiftning

Centerpartiet kommer att säga nej till förslaget om ny upphovsrättslagstiftning.

Att ladda ner film och musik från internet ska vara tillåtet, säger partiets rättspolitiska talesman Johan Linander som hoppas få med sig övriga borgerliga partier.

– Vi har egentligen bara tagit fasta på vad många remissinstanser inklusive lagrådet säger, att den föreslagna lagen är för luddig och oöverskådlig för att kunna gå igenom, säger Linander.

Han vill se en lagstiftning som följer vad som gäller i samhället i övrigt. Det är till exempel ett brott mot upphovsrätten att kopiera ett nothäfte. Däremot är det inte olagligt att ta emot och använda ett kopierat häfte.

Ökar klyftor

– Svårare än så borde det inte vara i en digital verklighet heller. En lag som kommer att gripa in i 100000-tals svenskars vardag måste också accepteras för att vara verkningsfull, annars ökar bara klyftan mellan till exempel ungdomar och politikerna som fattar beslut över huvudet på dem, säger Johan Linander.

I flera år har de lagkloka brottats med frågor kring vad som är lagligt eller inte när det gäller möjligheten att dela med sig eller hämta till exempel musik från internet.

Musik-, film och programindustrin har gått från informationskampanjer till polisanmälningar av folk som delar filer med varandra över internet.

Det första åtalsbeslutet i Sverige i ett sådant ärende fattades under skärtorsdagen. En Västeråsbo riskerar böter eller villkorligt fängelse för att ha lagt upp filmen Hipp Hipp Hora för andra att ladda hem till sina datorer.

Stärkta av att en ny upphovsrättslagstiftning ska röstas igenom i riksdagen har industrins antipiratorganisationer tuffat till sig.

Känner stort stöd

Men samtidigt som den nya lagstiftningen, om den går igenom, gör både nedladdning och tillhandahållandet av upphovsrättsskyddat material olagligt, har justitieminister Thomas Bodström klargjort att det inte kommer att bli ett prioriterat område för polisen att jaga fildelare.

Att centern säger nej till lagförslaget innebär inte att lagen inte kommer att gå igenom.

– Nej, men vi hoppas att när vi inom den borgerliga alliansen möts den 5 april ska få med oss de övriga borgerliga partierna på vår ståndpunkt, säger Johan Linander.

Sedan centerns ståndpunkt blivit känd inom fildelarkretsar har Linanders samtalsblog (ett slags chattställe på nätet) fyllts av glada tillrop.

– Det stärker mig i uppfattningen. Riksdagsmän i gemen har ingen aning om vilken stor fråga det här är och vilket ingrepp i ungdomars vardag den här lagstiftningen för med sig, säger han till TT.

Den nya upphovsrättslagstiftningen ska anpassa svensk lagstiftning inom området till det EU-direktiv som redan trätt i kraft. Motionstiden inför beslutet går ut den 8 april. Riksdagsdebatt och beslut blir det den 25 maj och den nya lagen ska enligt förslaget träda i kraft den 1 juli i år.

Anders Lignell/TT
SENASTE NYTT

Visa fler