Lågpriskött - ren bluff

Köttet blandas ut - så slipper Lidl salmonellatester

1 av 2 | Foto: AFP
vägrar svara Lidl vägrar svara på varför man har tillsatt kemikalier till sitt kött.
NYHETER

Lövbiff - som är lövbiff till 97 procent. Köttfärs - som är köttfärs till 98 procent.

Så slipper Lidl krav på salmonellafritt kött och att tala om var köttet kommer från.

Då blir köttet billigare.

Lågpriskedjan Lidl säljer färskt kött som inte längre är kött. Genom att tillsätta bland annat salt, socker, soja och citronsyra förvandlar Lidl köttet till köttberedning.

Höga krav på kött

Kraven på färskt kött är höga. Den som producerar köttet måste kunna visa upp intyg på att köttet är fritt från salmonella. Ursprungslandet måste anges, liksom var det styckats och förpackats.

Allt detta slipper man om varan i stället är en köttberedning, vilket det blir om man tillsätter mer än en procent av andra ämnen.

Köttet säljs av Lidl för 89 kronor kilot och köttfärsen för 39:80 per kilo. Även om det står "Tyskt kvalitetskött" på paketet finns det inga garantier för att köttet verkligen kommer från Tyskland.

Det kan komma var som helst ifrån men har slutbehandlats med tillsatser i Tyskland.

Enligt Barbro Ljung, veterinärinstruktör på Livsmedelsverket, är detta något helt nytt.

Kan vara kamouflage

-Jag har aldrig hört talas om detta tidigare. Om jag ska spekulera över varför skulle jag säga att man dels kan kamouflera dåligt kött med hjälp av salt och kryddor, dels slipper man ifrån salmonellagarantin.

På Svensk Köttinformation blir dietisten Karin Fransson först stum, när hon hör om köttbehandlingen.

-I Sverige får man inte göra så här. Nötfärs är 100 procent färs från nötkött.

"Svårt att se nyttan"

Inte heller på Scan har man hört talas om behandlad köttfärs eller lövbiff som inte är 100 procent kött.

- Det är svårt att se någon nytta med tillsatserna, säger Pia Larsson, kvalitetschef på Scan.

Aftonbladet har frågat Lidl varför man tillsatt andra ämnen till köttfärsen och lövbiffen, utan att få något svar.

Lidls nötfärs

Lidls lövbiff

Kött måste ursprungsmärkas

Läs också:

Karin Ahlborg