Matbutikernas bluffvaror

Matjättarna tjänar på usel lågprismat

klicka på bilden för att se en större version
klicka på bilden för att se en större version
NYHETER

Lägre priser, pressade priser, extrapriser, lågpriskrig.

Det finns ett pris på den billigare maten.

Sämre eller rent av dålig kvalitet på maten.

KVALITET PÅ VÄG BORT Kemikalier i köttet, bara sex procent jordgubbar i jordgubbskrämen och hälften vatten i burkarna med vita bönor. Även de stora matjättarna producerar skräpmat - och tjänar pengar på det.
Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
KVALITET PÅ VÄG BORT Kemikalier i köttet, bara sex procent jordgubbar i jordgubbskrämen och hälften vatten i burkarna med vita bönor. Även de stora matjättarna producerar skräpmat - och tjänar pengar på det.

Du blir vad du äter, heter en matslogan.

Om det stämmer lär vi inom några år vara ett folk fyllt av dynga.

För priskriget på mat handlar inte om att vi kan köpa god, nyttig mat till bra priser.

Med lågpriskedjornas intåg i Sverige har det blivit full spruta på billigt producerad mat med ibland rent tvivelaktig kvalitet.

Allt är inte dåligt. Lidl har korvar med kötthalt som vida överstiger dem vi hittar på Ica. Och Netto sänker priserna på märkesvaror av utmärkt kvalitet.

Producerar skräpmat

Men de stora kedjorna producerar också skräpmat som de kan sälja billigt för att locka oss till butiken.

Någonstans går gränsen för hur billig maten kan bli och behålla någon slags kvalitet. Vi börjar närma oss den nu.

Kyckling som bara är 80 procent kyckling. Lövbiff med tillsatser och köttfärs som blandas med sojaprotein. Jordgubbskräm som bara snuddat vid jordgubbar och vispgrädde med en onödig tillsats av karragenan.

Det är jobbigt att handla nuförtiden, när varje vara måste vridas och vändas på och läsglasögonen fram och det finstilta granskas innan man - i bästa fall - vet vad man stoppar ner i vagnen. Är det kyckling eller "kyckling"? "Köttfärs" eller köttfärs?

Kvaliteten på väg bort

Ju mindre riktiga råvaror det finns i maten, desto mer av andra saker som vatten, potatismjöl, skummjölkspulver, härdade fetter, socker och annat krafs som är billigt.

I en nyligen genomförd undersökning svarade åtta av tio svenskar att kvalitet var viktigare än priset när de valde mat och att de ville ha ordentlig information om vad varan innehöll och var råvarorna kommer ifrån.

Jag, som tillbringar så mycket tid i butiker både i jobbet och privat, har hittills inte sett mer än en handfull varor som marknadsförs med kvalitetsargument.

Då måste man ju fråga sig om det inte finns kvalitet i våra butiker längre.

Jag är rädd att den är på väg bort för att ersättas av usel lågprismat. För vi köper det som är billigt.

Det tjänar livsmedelsjättarna på.

Tidigare artiklar

Karin Ahlborg