Bakade till sig ett SM-guld

NYHETER

GÖTEBORG

Han hade bestämt sig för att vinna.

I går tog Roy Fares, 20, SM-guld för unga bagare och konditorer.

-En dröm har gått i uppfyllelse, sade han och strålade av glädje.

MÄSTAREN Roy Fares, kusin med filmbröderna Fares, vann SM-guld för unga bagare och konditorer i Göteborg i går. Då blev han så här glad.
Foto: ANDERS DEROS
MÄSTAREN Roy Fares, kusin med filmbröderna Fares, vann SM-guld för unga bagare och konditorer i Göteborg i går. Då blev han så här glad.

Verkar han bekant? Jo, han var med i filmsuccén "Jalla, jalla!"

-Jag var med på bröllopsfesten och bråkade lite, jag syns inte så mycket.

Roy Fares, från Örebro, är kusin med film-bröderna Fares.

- Vi är nära kusiner, som syskon, vi växte upp med varandra. Det är kul, de har lyckats, och nu jag.

"Jag siktar högt"

Roy går fjärde året av en specialutbildning på Burgården i Göteborg. I samma klass går SM-tvåan, 22-åriga Sofie Svanberg från Värnamo. Båda gör gesällprov i vår.

I oktober tävlar de två i EM i Danmark. Det tror Roy blir svårare.

-Jag tror man ska vara väldigt ödmjuk. Det är många olika länder, olika kultur och bröd. Men jag siktar högt.

De elva tävlande bagarna och konditorerna i SM startade klockan 7 på morgonen och hade fem timmar på sig att göra matbröd, franskbröd, vetebröd, wienerbröd och antingen ett skådebröd eller en tårta.

-Jag var klar kanske 50 minuter innan tiden var slut, säger Roy stolt.

Specialaren blev en tårta med sockerarbete, mycket vacker. Sofie gjorde en fantasifullt krusidullig tårta, och vann för övrigt ett särskilt kreativitetspris för den.

Trea i tävlingen blev Fabian Flink från Sigtuna.

Konditorier har redan ryckt i Roy Fares.

-Jag vet inte vad som händer i juni, jag kanske åker till Stockholm och börjar jobba...

Stolt - vill synas

Det är konditoryrket som gäller.

- Jag nöjer mig inte med att stå i ett bageri i en källarlokal och mögla. Jag vill synas och visa att jag är stolt över mitt yrke!

I går kväll blev det champagne. I dag kan göteborgarna se de fantastiska tävlingsbidragen i Nordstan.

För den som funderar på en framtid i yrket - bagare har inte så orimliga arbetstider numera. Tekniken har gått framåt, berättar Ann Kalmner på Ester Mosessons gymnasium, en av arrangörerna.

-Det finns till och med ugnar som ringer och väcker bagaren!

Lena Olsson