Knivman dömd för liknande överfall

35-årig man löpte amok i tunnelbanan

1 av 4 | Foto: Krister Halvars
Den 30 augusti 2004 För ett knappt år sedan löpte mannen amok med en betongborr på Ropstens tunnelbanestation. Flera personer skadades.
NYHETER

Under 15 mardrömslika minuter högg den 35-årige mannen ner tre män i tunnelbanan i Stockholm med en jättekniv.

Mannen greps för ett liknande dåd i t-banan för mindre än ett år sedan.

– Han blandar knark och mediciner, han kan bli hur farlig som helst, sade en polis då till Aftonbladet.

Klockan var strax efter 19 i går kväll då 35-åringen helt oprovocerat började överfalla människor på Södermalm i centrala Stockholm. För mindre än ett år sedan gjorde samme gärningsman sig skyldig till ett liknande våldsdåd i tunnelbanan. Helt oprovocerat gav han sig bland annat på en 48-årig kvinna och hennes 13-åriga dotter på Ropstens tunnelbanestation.

Kvinnan och hennes dotter tar skydd inne i en pressbyråkiosk. Men det stoppade inte mannens attack. Han slår sönder en ruta och tar sig in i kiosken och under det efterföljande tumultet skadar sig kvinnan i huvudet.

Efteråt står mannen lugnt kvar bakom disken och väntar in polisen. När de kommer fram gör han dock våldsamt motstånd. Som igår.

– Han borde behandlas av psykvården men har hamnat mellan stolarna på något sätt, sade polisen till Aftonbladet efteråt.

Innan attacken på kvinnan och hennes dotter hade den då 34-årige mannen attackerat två män med ett halvmeterlångt stort bergsborr, som han hittat och tejpat ett handtag på.

Dömdes till fängelse

Mannen dömdes till fängelse bland annat för misshandel. I januari frigavs han villkorligt – igår gjorde han sig skyldig till ett nytt, grovt våldsdåd.

Strax före 19 började mannen hota människor med kniv i Fatbursparken i närheten av Medborgarplatsen. På Västgötagränd, bakom saluhallen vid Medborgarplatsen, jagade han sedan en man med sin stora kniv.

- Han hade en helt galen blick. Han jagade den stackars killen som inte verkade ha gjort honom någonting, säger ett vittne.

Hoppade på tåg

Mannen sprang ner i Medborgarplatsens tunnelbanestation för att komma undan, men gärningsmannen sprang efter och kom ifatt honom på perrongen.

35-åringen högg honom i halsen - och hoppade sedan på ett tåg som stod inne vid stationen och var på väg söderut.

Han stack omedelbart en man i armen - en man som lyckades ta sig av tåget precis innan dörrarna slog igen.

Brottade ner honom

Sedan gav sig gärningsmannen på Tony Stankiewicz och hans farbror Dominik Jackiewicz, som satt närmast dörren.

Dominik fick flera hugg mot ansiktet, men kunde tillsammans med Tony brotta ner gärningsmannen och hålla honom tills polisen kom.

Mannen har anhållits som misstänkt för försök till dråp och kommer i dag att begäras häktad.

I de första förhören har 35-åringen gett ett förvirrat intryck.

-Han säger att människor har jävlats med honom, säger en källa.

Flera personer hörde av sig till polisen under kvällen och berättade att de hade hotats av mannen under hans framfart i tunnelbanan.

Två av de tre skadade fördes till sjukhus efter attackerna. En av männen kunde lämna sjukhus efter omplåstring. Den svårast skadade mannen opererades sent i går kväll på Karolinska sjukhuset i Solna. Hans tillstånd beskrevs vid lunchtid på tisdagen som stabilt.

Tidigare artiklar

Oisín Cantwell, Olle Castelius, Svante Lidén, Robert Triches