Ingen internationell märkning av mat

Arbete kring riktlinjer lagt på is – ”skulle bli ett handelshinder”

NYHETER

Arbetet med internationella riktlinjer för ursprungsmärkning av livsmedel läggs på is. EU och ett par länder till har drivit frågan men mött hårt motstånd.

EU, Norge, Schweiz, Ghana och Sydkorea ville fortsätta arbetet med en internationell standard för tydligare och bättre ursprungsmärkning.

Men vid det senaste mötet i maj var övriga länder i FN-samarbetet Codex Alimentarius rädda för att tydligare ursprungsmärkning blir ett handelshinder i kampen om framför allt EU-konsumenterna.

- De är oroliga för att konsumenter väljer bort varor där det står att ingredienser kommer från till exempel Bolivia eller Tanzania, säger Svanhild Foldal, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

EU:s utgångspunkt har varit att konsumenten ska få information för att kunna välja själv.

- Konsumenter i flera EU-länder önskar mer eller annan ursprungsmärkning. Det är förvirrande vad som är ursprungsland och vad som är tillverkningsland, säger Foldal.

Arbetet med en internationell standard för ekologisk märkning av livsmedel går desto bättre. Där har länderna beslutat att gå vidare.

- Ekologisk produktion är inte politiskt känsligt på samma sätt, säger Svanhild Foldal.

Nils Åkesson/TT