Dagens namn: Amanda, Rasmus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Pax är ingen lex

Paxrätten gäller INTE

Brottsling Kristin Kallebo paxade ett helt bord i Aftonbladets test. Ingen tog bort väskorna trots platsbrist. Brottsling Kristin Kallebo paxade ett helt bord i Aftonbladets test. Ingen tog bort väskorna trots platsbrist. Foto: kai rehn
JÖNKÖPING

Är det okej att paxa plats på krogen eller stranden?

Har du lagen i ryggen när du markerar med kappa, väska eller handduk?

Nix.

Aftonbladet har kollat juridiken kring vårt ständiga paxande.

Alla vet ju hur det funkar: bästa solstolarna på stranden är så gott som alltid markerade när man kommer knallande på förmiddagskvisten.

Någon smög dit med handdukar under natten.

Samma sak på lunchen: rusch till fönsterborden. Klädesplagg över stolsryggarna, kassar och annat skrymmande på sitsarna.

 

Paxning inte avtal

Programledaren Carin Hjulström-Livh tog upp problemet häromdagen i Carin 21:30 och hänvisade till visdomsord från den tyske advokaten Ralf Hocker. Han har skrivit ett helt lexikon om missuppfattningar i juridikens utkanter. Och konstaterar:

Paxrätten gäller INTE.

Hocker får stöd av svenska kollegor.

– Att markera stolsplatser kan inte ses som ett avtal – så något juridiskt stöd för sin handling har inte paxaren, säger Stockholmsadvokaten Gösta Bergman, med stor erfarenhet av civilrättsliga spörsmål.

Kan jag lyfta bort markeringsprylarna och lugnt slå mig ner?

– Ja, men det anses inte vara snyggt. Paxrätten har lång tradition i Sverige och har blivit en sorts praxis. En helt annan sak är om gästen gjort upp med krögaren om att reservera ett bord. Då kan man säga att ett avtal föreligger – och avtal gäller.

Några fall där handgemäng och blodvite uppstått?

– Inga så vitt jag minns. Men uppstår fysisk strid blir ärendet en straffrättslig fråga.

 

Få konflikter

Aftonbladets test i värsta after–workrusningen visar att lagd markering respekteras. Trots trängsel och jakt på platser är det ingen som ens sneglar åt vårt paxade bord på Johans Matsal och Café i Jönköping.

– Skulle aldrig falla oss in att roffa markerade platser, säger Ann Bjurgren och Gunilla Sperens som lyckats hugga ett bord intill.

Krögarna Johan Ernfridson och Lasse Melander tycker att rådande ordning är helt okej.

– Alla paxar och konflikter uppstår sällan. I så fall griper vi in med lite diskret diplomati.

Ebba von Essen
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet