Dagens namn: Inga, Ingalill
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Borrmaskinen gör träslöjden livsfarlig

Efter många olyckor – nu förbjuds de gamla maskinerna i skolorna

Flera elever har skadats i olyckor under träslöjden det senaste året.

Nu ska den bristande säkerheten i slöjdsalarna åtgärdas.

Innan arbetet är klart förbjuds 134 skolor helt att använda de farliga maskinerna.

Foto: jan danielsson

EU kräver skärpta regler i de svenska slöjdsalarna. Arbetsmiljöverkets Stockholmsdistrikt har därför inlett en riksomfattande kampanj för att höja säkerheten kring borrmaskiner och svarvar.

De 200 granskade skolorna i Stockholm, Uppsala och på Gotland har fått i snitt 18 anmärkningar vardera, även om vissa skolor får många fler anmärkningar än andra, enligt Dagens Nyheter.

 

Bristande rutiner

- Att det skulle vara så mycket brister hade jag inte väntat mig. Dåliga kunskaper och slentrian gör att skolorna sällan har rutiner för hur de ska jobba med arbetsmiljöfrågor, säger Arbetsmiljöverkets projektledare Nils Tyreskog till tidningen.

Främst krävs bättre skydd kring borrmaskiner, svarvar och cirkelsågar. Dessutom saknas ofta skriftliga instruktioner om hur maskinerna ska hanteras. 134 skolor förbjuds använda vissa farliga maskiner innan bristerna åtgärdats.

 

Tillverkade på 60-talet

Många maskiner i slöjdsalarna tillverkades på 1960-talet och har inte åtgärdats sedan dess. Flera elever har skadats i de urmodiga maskinerna. I vintras fick en 9-årig flicka håret avslitet då hon fastnade i en pelarborrmaskin. I Stockholm förlorade en 12-årig flicka synen på ena ögat i en olycka under en träslöjdslektion.

– Det är mycket anmärkningsvärt att skolan inte har ett bättre skyddsarbete i en miljö där barn vistas. Det är inte farligt i sig att gå in i en slöjdsal, men man måste veta att maskiner är farliga, säger Nils Tyreskog till Dagens Nyheter.

Karin Lindblom
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet