Dagens namn: Hans, Hampus
Årets Dagstidning 2015.
Startsidan / Nyheter

Han väntar på helvetet

Aftonbladets utsända i Texas bara timmar innan Rita slår till

GALVESTON

58000 har redan flytt.

Det är jag och en handfull människor kvar.

Det är märkligt tyst och lugnt.

Om bara några timmar slår monsterorkanen Rita in över stranden där jag står - och förväntas krossa hela ön runt Galveston, Texas.

VÄGRAR FLY FRÅN STRANDEN Fastighetsskötaren John Benson, 47, blickar ut över stranden i Galveston. Trots att myndigheterna utfärdat evakueringsorder vägrar Benson och hans flickvän Cindy Longoria att överge sin lilla etta nära stranden. Nu har de rustat för orkanen med konserver, vatten, vapen – och surfingbrädorna står lätt åtkomliga på farstubron. ”Man kan hålla sig vid liv länge om man har något att hålla sig i. Hade de haft surfingbrädor i Louisiana hade aldrig så många dött”, säger Benson.   VÄGRAR FLY FRÅN STRANDEN Fastighetsskötaren John Benson, 47, blickar ut över stranden i Galveston. Trots att myndigheterna utfärdat evakueringsorder vägrar Benson och hans flickvän Cindy Longoria att överge sin lilla etta nära stranden. Nu har de rustat för orkanen med konserver, vatten, vapen – och surfingbrädorna står lätt åtkomliga på farstubron. ”Man kan hålla sig vid liv länge om man har något att hålla sig i. Hade de haft surfingbrädor i Louisiana hade aldrig så många dött”, säger Benson. Foto: pontus höök

Samtliga turister och de 58000 bofasta invånarna har evakuerats här.

- Efter Katrinas härjningar är det nog bara ett 20-tal Galvestonbor som valt att trotsa evakueringsordern, säger den lokale polismannen Shaun Thomas.

En av dem är fastighetsskötaren John Benson, 47.

"Grym surfing"

När Aftonbladet träffar honom är solen på väg upp vid horisonten. Han står på strandgatan Seawall och spanar ut över havet.

- Kolla vågorna, säger han nöjt.

- I dag blir det grym surfing.

Efteråt bjuder han in oss till den lilla etta han delar med sin sambo, Cindy Longoria, i ett tvåvåningshus ett kvarter från stranden. Den tilltagande vinden viner genom de stängda fönsterluckorna.

- Alla har stuckit, alla utom min flickvän. Visst är hon modig? säger han.

Stormen är här om några timmar. Är ni inte rädda?

- Lite, säger Cindy.

- Det är farligare där ute, säger Benson och pekar i riktning mot Houston, dit de flesta evakuerat.

- De stackars satarna sitter fast på motorvägarna. Snart har de varken bensin eller vatten. Vad gör de då - när Rita kommer?

Själva har de rustat för katastrofen, mätt hur högt vattnet beräknas stiga, fyllt barköket med konserver och dricksvatten samt packat kylen med is och öl.

"Vapen är viktigt"

I ena kökslådan ligger en revolver. Vid soffan står ett gevär.

- Vapen är viktigt. Man vet aldrig vad som händer. Det är många konstiga typer som kan försöka något sen.

Vad gör ni om förberedelserna inte visar sig räcka, om Rita faktiskt sveper med sig allt?

- Titta där, säger han och pekar mot de två surfbrädorna på farstubron.

- Man kan hålla sig vid liv länge om man har något att hålla sig i Hade de haft surfbrädor i Louisiana hade aldrig så många dött.

Vid en annan del av stranden i Galveston skyndar advokaten Lee Beckett och hans fru Sharon fram och tillbaka mellan villan och en svart Ford Explorer.

 

 

Flyr till släktingar

De tänker inte stanna.

Värdesaker och familjefotografier stuvas in i fordonet som snart ska rattas mot släktingar i norra Texas.

Allt annat lämnas åt Rita, inklusive den vackert belägna fastigheten på träpålar vid Galvestons sanddyner.

- Vi inser att vi antagligen inte kommer att ha något kvar här när vi får återvända, säger Lee Beckett till Aftonbladet.

"Bygger nytt hus"

- Men om huset går förlorat bygger vi ett nytt. Vi har försäkring. Det blir säkert ett litet helvete, men vi ska bo kvar här, säger han.

Det ligger 99 fashionabla trävillor i Becketts område. Nu har alla övergetts. Familjen Beckett är de sista att fly den lågt belägna stadsdelen, som väntas översvämmas först av allt när orkanen drar in över ön.

"Smart att vänta"

- Nästan alla här reste i går. Jag kunde inte eftersom jag jobbade. Men jag tror att det var smart att vänta. Bilköerna är inte lika brutala i dag, säger Lee Beckett.

Ändå tog det i går fyra timmar att ta sig de närmare tio milen i den dallrande hettan från Galveston till Houston, USA:s fjärde största stad. Norr om den blev det än värre.

Motorvägarna korkades igen av skräckslagna invånare sedan guvernören Rick Perry gått ut med uppmaningen:

- Fly! Nu!

I går hade 1,8 miljoner människor i Texas och Louisiana lytt hans råd.

Bara timmar kvar"

Perry har varnat för att till och med jättestaden Houstons lågt liggande områden riskerar att översvämmas i helgen.

Ingenstans är dock faran större än i Galveston, mitt i Ritas väg.

Kategori 4-orkanen sveper in över fastlandet tidigast i morgon bitti, svensk tid.

Magnus Sundholm
SENASTE NYTT

Visa fler