Portades på krogen – skulle hämnas

Två tungt kriminella planerade nytt ”Stureplansattentat”

NYHETER

Två tungt kriminella män planerade ett nytt ”Stureplansattentat”.

När polisen stoppade en av männen på gatan bar han på ett automatvapen.

De båda männen är 29 respektive 36 år gamla. 29-åringen är dömd narkotikabrottsling och har figurerat i media ett flertal gånger då han var gift med en känd dokusåpakändis, skriver Dagens Nyheters nätupplaga. Mannen utsattes förra året för ett mordförsök som ännu är ouppklarat. Den 36-årige mannen har nära band till den utpekade ligaledaren Milan Sevo och har dömts för flera vapenbrott.

Slagsmål med krogvakterna

I söndags ville de båda männen komma in på en krog på Regeringsgatan i centrala Stockholm, de nekades dock inträde av de två ordningsvakterna i dörren. De båda männen började tjafsa med vakterna och grälet urartade till ett rent slagsmål med flera inblandade. Flera vittnen har berättat för polisen att de båda männen attackerade vakterna med knytnävarna, uppger DN.

När ordningsvakterna till slut fick situationen under kontroll belades de två männen med handfängsel och kördes till arresten där de fick tillbringa natten.

– Vi kom till platsen klockan 04.11 då var fem män gripna. Fyra fick sedan följa med till stationen, säger polisen presstalesman Björn Engström till aftonbladet.se.

När männen släpptes tog idén om hämnd form. Hur polisen fick reda på planerna är okänt men när 29-åringen stoppades på gata i Norrtull på måndagseftermiddagen bar han på ett automatvapen.

Häktade för förberedelse till mord

DN skriver att polisen hittade ytterligare vapen och sprängmedel vid en husrannsakan hos 29-åringen. Hos 36-åringen hittades ett jaktgevär som mannen inte hade licens för, uppger tidningen.

De båda männen häktades på onsdagen misstänkta för förberedelse till mord, något de båda förnekar.

Krogen de båda männen försökte komma in på är en av Stockholms populära inneställen. Krogen vänder sig till "en kräsen och medveten nattlivspublik"och ligger bara ett stenkast från trendiga Stureplan.

Therese Holmberg