Husman hett igen

Nu vill stockholmarna ha ursvensk mat på krogtallriken

NYHETER

Glöm grön curry.

Glöm sushi och libanesisk mezemat.

Stockholmarna vill ha husmanskost.

GLADA I SURKÅL Pelle Johansson, köksmästare på Ulla Winbladh, har märkt av att husmanskost är populärt igen.
Foto: MALIN ARNESSON
GLADA I SURKÅL Pelle Johansson, köksmästare på Ulla Winbladh, har märkt av att husmanskost är populärt igen.

Det något oväntade återtåget på de svenska tallrikarna märks bland stans krögare.

- Det börjar till och med bli lite inne med surkål igen, säger Pelle Johansson, köksmästare på Ulla Winbladh.

Men det är köttbullar som är stockholmarnas absoluta favoriträtt när det gäller husmanskost.

Det visar en färsk undersökning från Temo.

Inte onyttigt

Att den skulle vara onyttig har köksmästaren inte mycket till övers för.

- Man blir inte tjock av husman. Det blir man av att sitta på arslet, spela dataspel och äta chips, säger han.

Prinsessa på besök

Och gästerna som uppskattar husmanskost är många.

- Vi har allt från stora världsartister till byggjobbare här i restaurangen. Och så har vi prinsessan Lilian, hon kommer ofta hit, säger Pelle Johansson.

- Hennes favorit är förresten fläsklägg och rotmos.

- Oh, helt klart stekt strömming med potatismos och skirat smör, säger Pelle Johansson.

Raggmunk med fläsk

Köttbullar

Strömming med potatismos

Kåldolmar

Bruna bönor med fläsk

Emma Härdmark