För(h)underliga dofter förför på jyckarnas fik i Paris

"HAR NI LUSSEKATTER?" Golden retrievern Sophie kan inte se sig mätt på alla godsaker hos Mon Bon Chien i Paris. Här finns kex för alla smaker – och säsonger.
Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
"HAR NI LUSSEKATTER?" Golden retrievern Sophie kan inte se sig mätt på alla godsaker hos Mon Bon Chien i Paris. Här finns kex för alla smaker – och säsonger.
NYHETER

PARIS

Hunderbart!

Paris har fått sitt första konditori för fyrbenta.

-Jag gör även födelsedagstårtor och presentpåsar åt hundarna, säger konditor Harriet Sternstein.

Harriet Sternstein är amerikanskan som toga franska hundhjärtan med storm när hon öppnade hundkonditoriet Mon Bon Chien i juni förra året.
Harriet Sternstein är amerikanskan som toga franska hundhjärtan med storm när hon öppnade hundkonditoriet Mon Bon Chien i juni förra året.

Sophie vet inte vart hon ska vända nosen. Den nioåriga golden retrievern sniffar på glasmontern. Bakom glaset ligger kakor och quicher för alla hundsmaker: kycklingpaj, jordnötssmör, ananas och gåslever" Från fem till hundra kronor.

Målade klor

Med sina målade klor visar Sophie sitt intresse både för gåsleverbullarna och kycklingkakorna.

Paris första hundkonditor Harriet Sternstein tar stolt fram ett kilo gåslever ur kylen:

-Titta! Det är samma gåslever som vi äter. Jag använder bara mat som du och jag också skulle kunna äta, säger hon.

Fast smakerna i hennes hundkrets är varierande.

Matte tog kakorna

-Jag har hundar som är allergiska, andra som är vegetarianer och till och med ett par veganer, berättar amerikanska Harriet.

-En veganhund fick stå ut med att matte åt upp hennes kakor till julafton - och kom tillbaka för att köpa fler åt pojkvännen!

Om hunden förätit sig på kakor och pajer kan den vila ut på en soffa.

Den kan också ligga och leka med ett tiotal hundleksaker på en matta i persiskt mönster. Efter en kycklingsbiskvi sörplar Sophie i sig lite vatten.

Hårdtuggat

Sedan sätter den 38-kilo tunga Sophie tänderna i en nygräddad morots- och pumpakaka.

Aftonbladet sätter tänderna i en vitlöks- och tomatbiskvi. Biskvin är hårdtuggad och smaken är ganska" hunderlig.

För den som inte kan söka sig fram enbart efter dofterna är adressen 12 rue Mademoiselle i 15 arrondissemanget, métro Commerce.

Baka själv utan att bli utskälld

Gourmetkonditorns tips:

Magnus Falkehed