Skallerormskött lockar norrmän över gränsen

NYHETER

Kött från skallerorm, kamel, zebra, krokodil och känguru är delikatesser som lockar norska köpare.

Det anser Jon Dahlby som driver livmedelshall i Eda i Värmland med över 60 sorters kött.

- Fast bäver tog vi ur sortimentet, det smakar gyttja.

Jon Dahlby är själv norrman men har bott i Sverige i närmare 20 år och drivit gränshandel hela tiden. Hans kunder kan välja mellan 60 mer eller mindre exotiska sorters kött ur frysdisken.

Dyrast av de exotiska köttvarorna är skallerormsköttet.

790 kronor per kilo får man lägga upp för en smakbit.

- Det här är för de litet mer äventyrliga. Folk har ju vidgat sina vyer, säger han till aftonbladet.se.

"Norrmän är impulsiva"

Han har sålt exotiskt kött ända sedan han började med gränshandeln och sortimentet har ökat efter hand.

Så det lönar sig att sälja exotiskt kött?

- Tja, norrmän är impulsiva, ser de en bit förpackad kamel så kan det åka ner i korgen. De har ju litet bättre ekonomi i allmänhet också.

Svenskarna då, handlar de också?

- Nej, lokalbefolkningen är inte så intresserad.

Mest ögongodis

Norska kunder i butiken säger till norska radion, NRK, att det exotiska köttet mer är ögongodis än realistiskt middagsalternativ.

- Det är säkert gott men det är ovant och ingenting vi vill bjuda våra gäster på. säger en av dem.

Men intresset för köttet är stort. Många av stamkunderna tar med vänner och bekanta för att visa upp köttet.

Jon Dahlby smakar själv på köttet, nästan allt i alla fall.

- Fast skallerorm har jag inte smakat än. Vet inte om jag kommer att göra det.

Varför inte? Orm lär ju smaka som kyckling ungefär.

- Nja, ska det inte koka väldigt länge, det är väl segt? Nä, jag ska nog inte smaka.

Vilket kött är godast?

- Antilopstek. Det är gott, väldigt mört kött.

Vilket kött är sämst i smaken?

- Bäver. Det tog vi bort ur sortimentet när jag hade smakat på det. Det smakar gyttja.

Simone Söderhjelm