Dagens namn: Simon, Simone
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Sängkamraten

Storebror i bingen Kvinnan på bilden har inget att göra med Thomas Bodström. Men liksom alla svenskar kommer hon att få det om justitieministern får som han vill. OBS: Bilden är ett montage.   Foto: LOTTE FERNVALL, SARA RINGSTRÖM

Thomas Bodström skulle förstärka de hopplösa bollnollorna i tv-laget FCZ. Final mot Djurgården. Så, plötsligt, funkar något för gänget med 22 vänsterfötter. En lucka. FCZ:s Niklas har öppet mål. Hans stora stund! Publiken håller andan. Skjut, Niklas! Skjut!

Då glider justitieminister Thomas Bodström upp från kanten, snor bollen och sätter själv målet.

Thomas Bodström dök upp från ingenstans, eller åtminstone från en advokatbyrå på Kungsholmen, hösten 2000. Gammal arbetskamrat till Claes Borgström, som några månader tidigare blev Jämo. Pappa f d minister. Ingen politisk erfarenhet. Den typen av rekrytering vi blivit vana vid: sosse av arv och umgänge, inte av engagemang.

Men Bodström var speciell: han var snygg. En biff, en hunk, en läckerbit. "Gå ut och bli känd", sade statsministern. Och Bodström lydde.

Det kom att handla mycket om fotboll. Ministern från Allsvenskan. Hade till och med haft ett proffskontrakt i USA på gång, enligt egen utsago. Det kom också att handla om vilken reko och modern man Bodström är.

Han blev omslagspojke för TCO:s kampanj för pappaledighet. Och visst var justitieministern pappaledig. Eller i alla fall hemarbetande. I en månad. För Thomas Bodström "vill gärna vara en förebild för alla manliga chefer och andra män i karriären".

Han gav ut en dagbok, "700 dagar i Rosenbad", om sina två första år som minister. Där fick vi veta att han inte var säker på var regeringskansliet Rosenbad låg, förrän Göran Persson bad om en anställningsintervju. Och så fick vi veta att Thomas Bodström är en reko och modern man. Och snygg.

Ett år senare var Thomas Bodström regeringens populäraste minister. En röstmagnet.

Kanske är det också ett vallöfte att alla svenskar ska få sällskap av Thomas Bodström i sovrummet. Fast inte på det sätt många drömt om. "Justitiedepartementet lägger en ny proposition var 11:e dag", skryter Bodström. Väldigt aktivt. Åt ett håll. Får justitieministern som han vill kommer vi alla att kunna bli avlyssnade, få vår e-post granskad och våra telefonsamtal registrerade.

"Bodström spolar ner vår integritet i toaletten", skrev SSU:s ordförande Anna Sjödin i förra veckan.

Det tog ett tag. Men kanske är det dags att lyfta blicken från Thomas Bodströms fasta fotbollsstjärt till hans skrivbord. Innan han stjäl mer än mål.

Du & jag

Vegan eller transa?

Vi är ett gäng moderater som inför regeringsskiftet försöker lära oss politisk etikett. Vad är mest korrekt: en queerteoretisk afro-svensk vegan eller en utbränd, feministisk transperson? Vi har frågat några folkpartister, men de vägrar att svara.

Förnyelsegruppen

 

Johan svarar:Det beror på. En tumregel är att transpersoner alltid går före afro-svenskar, förutsatt att afro-svensken inte är dvärg.

 

Hur brädar jag lantisen?

Tjena! Jag e en Stockholmstjej som nästan blev partiledare förut, fast det kom lite chokla" emellan. Nu tror jag att det snart e läge igen. Mitt problem e att en annan tjej - en sån där blond, käck lantistyp - också vill försöka. Hur ska jag göra för å bräda henne? Hon e utomlands rätt mycke'.

Samhällsbyggar'n

Johan svarar:Betyder utomlands Bryssel? I så fall: följ kvittona. I Bryssels kaviar- och champagnefloder är Toblerone rena falukorven.

 

Kan man tycka om tre?

Jag är en kille som leder ett parti. Vi tror att den enda naturliga samlevnadsformen är den mellan 1 (en) man och 1 (en) kvinna. Nu är det så att jag sedan en tid tillbaka har en allians med 2 (två) män och 1 (en) kvinna. Vi har jätteskönt ihop, men jag kan inte låta bli att undra: Får man verkligen tycka om tre personer samtidigt?

Brydd i Bankeryd

Johan svarar: Grattis! Du vågar utforska ditt känsloliv. Självklart kan man tycka om tre människor samtidigt. Men kom överens om ett kodord som alla respekterar. Så snart någon upplever att det inte känns bra, använder ni kodordet för att bryta. Lycka till!

Kan man tycka om tre?

Vanligtvis säkra källor

? berättar vem som kom på att ”Norge är den sista Sovjetstaten”. När Björn Rosengren pladdrat ur sig citatet inför en reporters kamera utbröt stor nervositet på utrikesdepartementet. Där satt dåvarande handelsminister Leif Pagrotsky. Och Pagrotsky visste vem det var som brukade kalla Norge den sista Sovjetstaten: nämligen han själv. Han bad en medarbetare ringa Rosengren och be honom att inte avslöja upphovsmannen.

Men när medarbetaren framfört Pagrotskys vädjan fick hon ett oväntat svar:

– Paggan? Nä, det där med Sovjetstaten, det fick jag från Göran.

     

?var på en omskriven konferens vid Medelhavet, anordnad av tankesmedjan Timbro. Solen sken. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt surade. Kontaktsökande borgerliga fans fick inte ett leende, inga hjärtliga handskakningar, inga kändisfoton att visa barnbarnen. Till slut ställde rutinerade skjutjärnsreportern Åke Ortmark frågan alla bar på:

-Tycker du inte om att vara med oss?

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet