Nyheter

På lyxkrog med hemliga gäster

Danielsson berättar inte vem som får champagne för skattepengarna

Vem är Lars Danielssons mystiske kollega på representationsnotorna?

Göran Perssons närmaste man vägrar uppge vilka jobbarkompisar han äter ostron och dricker champagne med för skattebetalarnas pengar.

Statssekreterare Lars Danielsson, 52, har haft svårt att förklara sig i tsunamiförhören i KU.

Ännu svårare är det att få klarhet i Lars Danielssons representation. Aftonbladet har granskat hans krognotor.

Förvarar listorna själv

I flera fall hänger Danielsson ut sina utländska och externa gäster. Men när det gäller arbetskompisar så råder det ofta fullständig sekretess, enligt Danielsson.

På krognotorna står ofta ”Arbetsmiddag” och att gästlistorna förvaras hos honom själv.

När Aftonbladet ber att få se listorna blir det kalla handen.

– Han vill inte lämna ut gästlistorna, säger Danielssons assistent, Madeleine Brolén Forslund.

Vad anger han för skäl?

– Han säger bara att han inte lämnar ut dem.

Aftonbladet begärde i går överprövning av Danielssons mörkläggning.

Ärendet ligger nu hos departementsrådet Bo Malmqvist.

Hur lång tid tar det?

– Eftersom det är flera inblandade kan jag inte svara dig. Men du ska få en ordentlig prövning, det kan du lita på.

Reste till Australien

Flera av Danielssons krognotor med hemliga gäster är från resor med statsminister Göran Persson, men också med arbetskolleger som departementsrådet Helen Eduards, 37.

För ett år sen var Lars Danielsson, Göran Persson, Helen Eduards och pressekreterare Sebastian Navab på resa i Australien och Nya Zeeland. Danielsson tog då bland annat en nota på restaurang Shed 5, Queens Wharf i Wellington.

Oxfilé och vitt vin

Förrätter, skaldjursplatåer, oxfilé, vitt vin med mera för 4 119 kronor sattes upp på skattebetalarna.

”Repr i samband med arbetsbesök i Nya Zeeland/Australien”, skriver Danielsson och hemlighåller samtidigt vilka som var med.

På notan står det dock bord 1 och ”Swedish PM” – alltså svenska statsministern. Det framgår också att det, precis som resesällskapet, rör sig om fyra personer på krogen.

Dagen efter, den 16 februari, korkas flaskor upp igen på fiskrestaurangen Doyles at the Quay i Sydney.

Servitrisen Katarina serverar vitt vin, öl, ostron, bläckfisk och kött.

Lars Danielsson betalar 1012 kronor, skickar notan till skattebetalarna och hemlighåller gästerna.

Cocktails och räkor

När Lars Danielsson var i London i september 2004 med Helen Eduards och några andra kolleger på statsrådsberedningen tog han en nota på restaurang Asia de Cuba.

Det blev en ”arbetsmiddag” för tre. Två flaskor chardonnay I Sistri, mojitococktails, caipirinhadrink, bläckfisk, räkor, tonfisk med mera.

Vilka två jobbarkompisar som var med på notan på 4354 kronor vill Danielsson hemlighålla.

Dagen efter namnger han dock Helen Eduards och tre till på statsrådsberedningen som är med på ”arbetsfrukosten” för cirka 1 500 kronor på hotell Ritz i London.

I Bryssel blev det champagne, gåslever, ostron och delikata varmrätter på restaurang La Maison du Cygne.

Notan på 9 887 kronor gick till skattebetalarna.

Vill inte säga något

”Arbetsmiddag i samband med EU-toppmötet i Bryssel”, skriver Lars Danielsson – och vägrar berätta vilka som deltog. Aftonbladet har upprepade gånger sökt Lars Danielsson.

– Han säger att han har lämnat allt material till rättsavdelningen som nu gör en sekretessprövning. Några ytterligare kommentarer vill han inte ge, säger pressekreterare Camila Buzaglo.

Middagarna där Danielsson vägrar uppge vilka som åt

Richard Aschberg