Skål - för 175 sorters whisky

Blackadder - baren för maltälskare

1 av 3 | Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
NYHETER

Man får hoppas att Stockholms whiskyälskare gillar valmöjligheter.

På nyöppnade Blackadder bar finns 175 stycken olika sorter att välja mellan.

Restaurang Janne & Carina bygger om sin bar för att inrikta sig på whisky och bourbon.

Ett whiskyparadis

Ute i restaurangen kommer det att finnas utställningsskåp med väldigt gamla sorter.

Blendmasters kommer att bjudas in för att hålla föredrag. Dessutom finns böcker och material tillgängligt för den som vill fördjupa sig.

Fixa egen provning

Testprotokoll erbjuds också för den som vill anordna en egen whiskyprovning.

- Det började med att vi skulle köpa whisky från Blackadder men sen utvecklades planerna till en bar, berättar Mikael Forsvik, restaurangchef.

Blackadder är ett företag som ägs av Robin Tucek, ett whiskyfreak som arbetat på flera destillerier och som varit med och skrivit boken "The malt whisky file". Numera åker han runt och testar whisky på fat från olika tillverkare, det han gillar köper han in.

Sorterna som kommer att erbjudas är till stor del så kallade "raw cask", de är inte kylfiltrerade och har inga tillsatta färgämnen. Allt för att smaken ska bevaras så mycket som möjligt.

Kultwhisky

Den äldsta sorten är 40 år, och det kommer att finnas en hel del whisky från nedlagda destillerier som har kultstatus, till exempel Port Ellen och Banff.

Sofia Larsson