Surströmming – en säkerhetsrisk

Explosionsrisken gör att Arlanda stoppar försäljningen

NYHETER

Surströmmingsburkar har nu lagts till listan av farliga vapen som skobomber, skjutvapen, knivar och stickvapen som förbjuds på flyget.

Flera utländska flygbolag anser att surströmmingsburkarna utgör en säkerhetsrisk.

Därför får de inte längre säljas på Arlanda flygplats.

Nu klassas surströmmingen som en säkerhetsrisk.
Foto: hanna teleman
Nu klassas surströmmingen som en säkerhetsrisk.

- De är kulturella och kulinariska analfabeter, dundrar Ruben Madsen som producerar den surströmming som i två år sålts på Arlanda.

Han talar om flygbolagen British Airways, Finnair, Air France och holländska KLM.

De förbjudit surströmming i sina passagerares bagage.

Nu har bolagen också hört av sig till Luftfartsverket och klagat på surströmmingsförsäljningen på Arlanda.

Säkerhetsrisk

Luftfartsverket kontaktade Scandinavian service partner som driver butikerna på flygplatsen.

Där är Yvonne Nordin driftschef. Enligt Svenska Dagbladet fick hon från Luftfartsverket höra att man önskade att surströmmingen inte mer skulle säljas för att den var en säkerhetsrisk – de skulle kunna explodera.

Och i början av mars försvann surströmmingen från butikerna på Arlanda.

– Den har varit en guldkant i vårt sortiment, även om vi inte sålt så många burkar per månad. Det var roligt att ha en lite annorlunda svensk delikatess, säger Yvonne Nordin till Svenska Dagbladet.

"Skrämmande okunnighet"

Helena Miller på Luftfartsverket informationsavdelning säger till aftonbladet.se att åtminstone KLM vid två tillfällen haft besvär av läckande surströmmingsburkar.

- Och att sanera ett flygplan är mycket dyrt, säger hon.

Surströmmingsproducenten Ruben Madsen rasar:

- Okunnigheten är skrämmande. Det är myter att tro att burkarna kan explodera. Det kan de inte. Surströmmingen är färdigjäst, vakuumförpackad och i speciell kylförpackning.

Simone Söderhjelm