Hot shot – ett lätt sätt att bli hatad

NYHETER
Hot shot tillsammans med gin & tonic, stor starköl och ett glas rött - svenskens krogfavoriter.
Foto: FREDRIK HJERLING
Hot shot tillsammans med gin & tonic, stor starköl och ett glas rött - svenskens krogfavoriter.

Vill du få en bartender att hata dig från sekund ett?

Beställ en hot shot, svenske Bosse Bergströms claim-to-fame från 1987, som spred sig som en enorm kaffefläck över hela Europa i början av 90-talet.

För enligt dagens bartenders finns det i princip inget jobbigare slash mer förnedrande än att slå upp 2 cl Galliano, 2 cl bonnkaffe och toppa med en skvätt grädde. För att avskräcka bargästerna från att beställa kostar en hot shot hutlöst mycket, men insisterar man ändå används gärna frasen "grädden är slut".

Häromdagen på Riche:

En tjej i samspråk med några bekanta beklagar sig över att hon inte fick beställa hot shots, för "grädden var slut". Hon säger att hon är född på 80-talet och ju aldrig fick uppleva hot shot-vågen. En av killarna rusar då ut från Riche. Tio minuter senare är han tillbaka med en burk spraygrädde.

Denna överräcks till bartendern, som mycket motvilligt gör fyra hot shots för runt hundringen stycket.

Barflugan kan inte förstå denna illvilja mot en svensk klassiker, som till 20-årsjubileet nästa år borde hyllas i paritet med IKEA, Zlatan och köttbullar.

Barometern

Barflugan